Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Celý svet v šoku: Duchovný vodca dalajláma v nemocnici, lekári objasnili situáciu

Dalajláma Zobraziť galériu (3)
Dalajláma (Zdroj: SITA/AP/Manish Swarup)

NAÍ DILLÍ - Tibetský duchovný vodca dalajláma sa v utorok v nemocnici v Naí Dillí podrobil vyšetreniam po tom, ako pocítil bolesti v hrudníku. Ako v noci na stredu uviedol jeho pobočník, dalajlámov stav je stabilizovaný a nie je vážny.

Ngodup Tsering, zastupujúci 83-ročného dalajlámu v USA, pre agentúru AFP spresnil, že dalajláma odcestoval lietadlom do Naí Dillí v utorok ráno v dôsledku "ľahkého kašľa". Dodal, že podľa lekára niet dôvodu na znepokojenie. "Nie je to vážne," vyhlásil Ngodup Tsering, ktorý nepotvrdil, že by dalajlámu hospitalizovali. Uviedol len, že dalajláma bude pár dní odpočívať.

Indická tlač s odvolaním sa na policajné zdroje napísala, že dalajláma Tändzin Gjamccho, ktorý žije už 60 rokov v exile a sídli tam v meste Dharamshala v severoindickom zväzovom štáte Himáčalpradéš, absolvoval v utorok ráno obyčajný let, nie prevoz lietadlom. 

Dalajláma oslavuje jubilejných 80
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Dalajláma sa už roky snaží zabrániť akémukoľvek pokusu Pekingu o  identifikovanie dieťaťa považovaného za reinkarnáciu najvyššieho predstaviteľa tibetského budhizmu. Pátranie sa zvyčajne obmedzuje na územie Tibetu, ktorý je teraz súčasťou Číny. Súčasný dalajláma je týmito aktivitami veľmi znepokojený a v roku 2011 dokonca vyhlásil, že po smrti sa nereinkarnuje v Číne, ak Tibet nebude slobodný. Dodal, že nikto nemá právo rozhodnúť o jeho nástupcovi "pre politické ciele."

Samotného dalajlámu považuje Čína za nebezpečného separatistu a obviňuje ho, že podnecuje aj samovraždy upálením, ku ktorým sa uchyľujú budhistickí mnísi i radoví veriaci, snažiaci sa tak upozorniť na útlak tibetského ľudu zo strany Číny.

Dokonca aj India, ktorá mu ponúkla azyl, keď v roku 1959 utiekol z Tibetu cez Himaláje v preoblečení za vojaka, sa dalajlámovi "otočila chrbtom", píše AFP. Indická vláda totiž údajne varovala svojich úradníkov pred účasťou na podujatiach, na ktorých očakávajú aj dalajlámu.

Lekári hovoria o infekcii pri hrudníku

Tibetský duchovný vodca dalajláma bol hospitalizovaný v Naí Dillí s infekciou v oblasti hrudníka. Lekári mu predpísali lieky a dalajláma sa už cíti lepšie, uviedol v stredu jeho hovorca Tenzin Taklha. V nemocnici strávi dalajláma jeden-dva dni, napísala agentúra AP.

O tom, že dalajláma bol nútený vyhľadať lekára, informoval v noci na stredu Ngodup Tsering, zastupujúci 83-ročného dalajlámu v USA. Tsering nepotvrdil, že by dalajlámu boli hospitalizovali. Povedal len, že dalajláma bude pár dní odpočívať.

Celý svet v šoku:
Zobraziť galériu (3)

Aj keď je exilový duchovný vodca Tibeťanov aj naďalej veľmi obľúbeným hosťom a rečníkom na konferenciách, svoje verejné vystupovanie obmedzil a od roku 2016 sa nestretol so žiadnym svetovým lídrom.

Minulý týždeň dalajláma podľa AP vystúpil na konferencii pedagógov a študentov v Naí Dillí. V odpovedi na otázku týkajúcu sa budúcnosti Tibetu v rámci Číny dalajláma zopakoval, že nechce pre Tibet nezávislosť, ale uprednostňuje "znovuzjednotenie" s Čínou za vzájomne prijateľných podmienok.

Viac o téme: NemocnicaDalajlámaNaí Díllí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu