Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Napätie medzi Kosovom a Srbskom narušilo klimatickú konferenciu v Albánsku

(Zdroj: SITA/AP Photo/Darko Vojinovic)

TIRANA - Medzinárodnú klimatickú konferenciu na západnom Balkáne narušil v piatok incident spôsobený napätím medzi Kosovom a Srbskom. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Delegácie z Albánska, Kosova, Čiernej Hory, Severného Macedónska a Srbska sa zišli v albánskom hlavnom meste Tirana, kde vyzvali západných veľvyslancov a darcov, aby viac financovali projekty na ochranu klímy.

Srbská delegácia však trvala na tom, že Kosovo nemôže byť reprezentované svojou štátnou vlajkou, teda vlajkou nezávislého štátu, a že sa musí na podujatí zúčastniť pod logom Misie OSN v Kosove (UNMIK).

Kosovský minister životného prostredia Fatmir Matoshi to považoval za neprijateľné, a tak z konferencie odišiel spolu so zástupcom Albánska. Konferencia pokračovala, ale iba na úrovni technických odborníkov.

UNMIK spravovala Kosovo v rokoch 1999-2008 po tom, čo intervencia NATO zastavila tamojšie krvavé zásahy srbských síl. Misia OSN obmedzila svoje pôsobenie na území Kosova, keď v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť od Srbska - tento krok Belehrad neuznal.

Viac o téme: SrbskoKosovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu