Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prezident Buteflika je v Alžírsku minulosťou: Svet reaguje na jeho odstúpenie

Abdal Azíz Buteflika
Abdal Azíz Buteflika (Zdroj: SITA/AP Photo/Sidali Djarboub, File)

PARÍŽ - Francúzsko v utorok vyjadrilo presvedčenie o "prechode k demokracii" v Alžírsku po tom, ako alžírsky prezident Abdal Azíz Buteflika oznámil svoju rezignáciu, informovala agentúra AFP.

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian povedal, že Alžírčania prostredníctvom "dôstojných a nenásilných" protestov v posledných týždňoch ukázali, že sú odhodlaní ozvať sa.

"Veríme v schopnosť všetkých Alžírčanov pokračovať v tomto prechode k demokracii s takou istou rozvážnosťou a zodpovednosťou, aké prevládali v predchádzajúcich týždňoch," povedal Le Drian.

Buteflika (82), ktorý bol prezidentom Alžírska 20 rokov, v roku 2013 utrpel mozgovú porážku a na verejnosti sa odvtedy objavuje iba zriedka. Jeho súčasné - štvrté - funkčné obdobie sa malo skončiť 28. apríla. Prezident svoju rezignáciu oznámil v utorok.

Rusko vyzýva nezasahovať po Buteflikovom odstúpení do diania v Alžírsku

Rusko v stredu vyjadrilo nádej, že politické procesy, ktorými momentálne prechádza Alžírsko, sa odohrajú bez zasahovania tretích krajín. Ide o prvú reakciu ruského vedenia na rozhodnutie alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku, ktorému predchádza séria masových pouličných protestov.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu na brífingu v Moskve uviedol, že Moskva očakáva, že "interné procesy, ktoré sa odohrávajú v Alžírsku a sú výlučne jeho vnútornou záležitosťou, sa musia v každom prípade uskutočniť bez zásahu tretích krajín". 

Peskov tiež vyslovil nádej, že zmeny v Alžírsku "v žiadnom prípade neovplyvnia priateľskú povahu" rusko-alžírskych "bilaterálnych vzťahov". Pripomenul, že obe krajiny majú mnoho spoločných projektov v ekonomickej oblasti. Ako poznamenala agentúra AFP, Rusko je spojencom Alžírska, kam dodáva okrem iného aj zbrane.

Viac o téme: OdstúpenieReakcieAlžírskoAlžírAbdal Azíz Buteflika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu