Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Železná lady s tragickým osudom: FOTO Štvrtá najbohatšia žena Ruska zahynula pri páde lietadla

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP/Michael Probst, profimedia.sk, topky)

ERZHAUSEN – Natalia Fiľovová († 55) bola vo svojej vlasti známa ako priekopníčka ruského letectva. Málokto však vedel o štvrtej najbohatšej žene v Rusku viac – až do jej tragického skonu pri nedeľnom páde lietadla pri letisku v Egelsbachu.

Obrovská tragédia pri nemeckom Frankfurte: VIDEO Pád lietadla, medzi obeťami aj vplyvná Ruska

Spolu so svojím otcom Valerijom Karačovom sa podnikateľka vybrala na cestu do Hesenska. Vyštartovali z juhofrancúzskeho Cannes na Riviére súkromným lietadlom za jasného slnečného dňa pri teplote 15 stupňov. Jej otec bol objednaný k známemu nemeckému lekárovi.
Nikdy tam však nedorazili. Lietadlo typu Epic E1000 havarovalo pri pristávaní popoludní okolo 15.30. Pilot Andrej Dikun, spoluvlastníčka leteckej spoločnosti Fiľovová a jej otec zomreli v jeho troskách.

Železná lady s tragickým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Kto bola ruská milionárka?

Vyštudovala Vysokú školu elektromechaniky v Novosibirsku, odbor rádiomechanický inžinier a novosibirskú Vysokú školu ekonomickú. Začiatkom 90. rokov sa Natalija vydala za Vladislava Fiľova (55). Pár spolupracoval v súkromí i profesionálnej kariére, špecializoval sa na obchody s dlhopismi a cennými papiermi. Počas jedného z obchodov Fiľovovci zachránili takmer zbankrotovanú leteckú spoločnosť „Sibir“ a vložili do nej 26 percentný finančný podiel. Peniaze, asi 20 miliónov rubľov si požičali. Vladislav Fiľov sa postavil na čelo podniku, v roku 1998 v ňom získal kontrolnú väčšinu a premenoval leteckú spoločnosť na S7.

Čo zostalo z plánov a snov.
Zobraziť galériu (6)
Čo zostalo z plánov a snov.  (Zdroj: YouTube)

Dnes je to jedna z najmodernejších leteckých spoločností vo východnej Európe a manažérsky ju vedie dcéra Tatiana ako pokračovateľka rodinnej dynastie. V roku 2018 označil časopis Forbes Fiľovovú za jednu z najbohatších žien v Rusku s majetkom asi 600 miliónov dolárov (535 miliónov eur). Na rozdiel od iných multimilionárov však Fiľovová žila skromne a utiahnuto. „Železná lady letectva“ a milionárka zanechala po sebe štyri deti a manžela Vladislava.

Šesťmiestne lietadlo, na ktorého palube bola Fiľovová, jej otec a pilot, sa v nedeľu zrútilo pri obci Erzhausen a jeho zhorené časti sa nachádzali v približne 20-metrovom okruhu. Vláknité zložky ako uhlík a plast sa pri požiari roztavili, a to komplikuje prácu vyšetrovateľov.

Železná lady s tragickým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Okrem nemeckých vyšetrovateľov a súdnych znalcov sú na mieste nehody aj ruskí a americkí špecialisti. „Miestom havárie je totiž Nemecko, Rusi sú tam pre ruské obete a Američania, pretože je to americké lietadlo,“ uviedol Germout Freitag, hovorca Federálneho úradu pre vyšetrovanie leteckých nehôd.

Železná lady s tragickým
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Po havárii došlo k ďalšej katastrofe. Do policajného auta smerujúceho na miesto havárie narazilo auto idúce v protismere. Jeho vodič stratil pri predbiehaní kontrolu nad svojím vozidlom. Vinník nehody (24) a spolucestujúca žena (22) zomreli, traja policajti (dvaja muži, jedna žena) boli vážne zranení.

Viac o téme: Pád lietadlaRuskaŽelezná lady letectva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu