Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kremeľ sleduje prezidentské voľby na Ukrajine, o Kryme diskutovať nebude

Právo odovzdať hlas niektorému z 39 kandidátov malo približne 30 miliónov Ukrajincov. Zobraziť galériu (4)
Právo odovzdať hlas niektorému z 39 kandidátov malo približne 30 miliónov Ukrajincov. (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

MOSKVA - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že Rusko nebude nijakému z dvojice kandidátov prezidentských volieb na Ukrajine blahoželať k postupu do druhého kola, ktoré sa bude konať 21. apríla. Informovala o tom v pondelok rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Peskov vysvetlil, že "o víťazovi ešte nebolo rozhodnuté". Kremeľ podľa neho pozorne sleduje vyhlásenia oboch kandidátov. Dodal, že Rusko je pripravené "ktorémukoľvek Ukrajincovi vysvetliť, že nezaberá žiadne ukrajinské územia". Zároveň spresnil, že "téma Krym je navždy uzavretá".

Podľa zatiaľ neoficiálnych výsledkov prvého kola prezidentských volieb na Ukrajine najviac hlasov v ňom získal Volodymyr Zelenskyj. Ten počas predvolebnej kampane avizoval, že má v úmysle požadovať od Ruska vrátenie ukrajinských území a zaplatenie náhrad.

Právo odovzdať hlas niektorému
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Návrat Krymu pod správu Ukrajiny sľúbil svojim voličom aj úradujúci prezident Petro Porošenko, ktorý sa uchádza o znovuzvolenie do funkcie a z druhého miesta postupuje do druhého kola prezidentských volieb. Kremeľ však v pondelok prostredníctvom Peskova deklaroval, že Rusko nemá v úmysle diskutovať o postavení Krymu, bez ohľadu na výsledky prezidentských volieb na Ukrajine.

Pokiaľ ide o zmienky o Kryme v kontexte diskusie o voľbách na Ukrajine, "považujeme to tiež za neprípustné," vyhlásil Peskov. "Toto je téma, ktorá je uzavretá raz a navždy," dodal. Uviedol tiež, že používanie slov "okupácia" alebo "anexia" v súvislosti s Krymom sú "absolútne neprijateľné de facto i de jure". Peskov vyhlásil, že všetko, čo sa udialo na Kryme bolo "vykonané v prísnom súlade so zákonmi Ukrajiny a na základe medzinárodného práva".

Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Rusko obsadilo dovtedy ukrajinský Krym na jar roku 2014 a následne tam zorganizovalo referendum o sebaurčení. Väčšina obyvateľstva sa v ňom vyslovila za pripojenie Krymu k Ruskej federácii. Dňa 18. marca 2014 bola v Kremli podpísaná zmluva o prijatí Krymu a Sevastopolu do Ruska. Západné krajiny však anexiu Krymu neuznali a na Rusko uvalili sankcie. Ukrajinské vedenie oficiálne označuje Krym ako dočasne okupované územie.

Porošenkov štáb žiada o podporu neúspešných prodemokratických kandidátov

Volebný štáb prezidentského kandidáta Petra Porošenka vyzval kandidátov demokratických síl, ktorí sa nedostali do druhého kola prezidentských volieb, aby podporili demokratických a proeurópskych kandidátov". Informovala o tom v pondelok agentúra Interfax-Ukrajina. Na brífingu v Kyjeve to v pondelok vyhlásil poslanec za Blok Petra Porošenka a člen jeho volebného štábu Maksim Savrasov.

Obrátil sa tiež na dobrovoľníkov neúspešných kandidátov, aby pracovali pre Porošenkov tím. "Pridajte sa a spolu zabezpečme spravodlivé voľby v druhom kole," vyhlásil Savrasov. Samotný Porošenko v nedeľu po zatvorení volebných miestností vyhlásil, že od pondelka 1. apríla začína boj za svoje víťazstvo v druhom kole prezidentských volieb.    

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)
  

"Kandidátov, tvrdo stojacich na vlasteneckej, proukrajinskej platforme," tiež vyzval, aby sa zjednotili. Apeloval i na mladých voličov, ktorí tvoria jadro elektorátu jeho protikandidáta Volodymyra Zelenského, aby prešli do jeho tábora.

Prvé kolo prezidentských volieb na Ukrajine sa konalo 31. marca. O prezidentskú funkciu sa v nich uchádzalo 39 kandidátov. Do druhého kola postúpili Zelenskyj a Porošenko. Svoje právo voliť využilo 63,48 percenta voličov. 

Viac o téme: VoľbyRuskoUkrajinaKrym
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu