Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Úrady tvrdo potlačili protest proti výpadkom elektriny: Venezuelčanov rozohnal slzotvorný plyn

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Dieu Nalio Chery)

CARaCAS - Venezuelské bezpečnostné sily použili v sobotu slzotvorný plyn na rozohnanie opozičných demonštrantov, ktorí sa zišli v hlavnom meste Caracas, aby protestovali proti rozsiahlym výpadkom v dodávkach elektriny, postihujúcim veľkú časť Venezuely od začiatku marca. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Podľa prítomných spravodajcov bezpečnostné zložky znemožnili demonštrantom zhromaždiť sa na určitých miestach v metropole. Prívrženci opozície protestovali po výzve predsedu parlamentu Juana Guaidóa, ktorý sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie dovtedajšej hlavy štátu Nicolása Madura bolo protizákonné.

Venezuelu tento mesiac postihli už tri rozsiahle výpadky v dodávkach elektriny. Pri poslednom z nich, ktorý sa začal v piatok večer, sa ocitli bez prúdu hlavné mesto Caracas a 20 z 23 venezuelských štátov. Dodávky sa v mnohých oblastiach nepodarilo obnoviť ani v sobotu.

Predošlé výpadky, ktoré ešte viac skomplikovali život v tejto krajine poznačenej hospodárskou a politickou krízou, pripísal prezident Maduro sabotáži. Podľa expertov, na ktorých sa odvoláva AFP, je však pravdepodobnejšou príčinou zlyhávanie zanedbanej infraštruktúry.
 

Viac o téme: ProtestVenezuela
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu