Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Europarlament schválil obmedzenie plastového odpadu: Zmiznú slamky aj vatové tyčinky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) schválili v stredu na prebiehajúcom plenárnom zasadnutí v Štrasburgu veľkou väčšinou hlasov smernicu, na základe ktorej má byť v celej EÚ zavedený zákaz používania jednorazových plastových výrobkov, ako sú slamky, príbory alebo vatové tyčinky. Informovala o tom agentúra AFP.

Smernicu podporilo 560 europoslancov, 35 hlasovalo proti. Cieľom opatrení na celoeurópskej úrovni, ktoré navrhla vlani v máji Európska komisia, je obmedziť množstvo plastového odpadu znečisťujúceho svetové moria a oceány. V decembri dosiahli vyjednávači EP a Rady EÚ predbežnú dohodu o novej smernici.

Zákaz používať jednorazové plastové výrobky má v EÚ platiť od roku 2021. Členské štáty budú musieť dovtedy zapracovať smernicu do svojej legislatívy. Európska komisia opísala vlani navrhovanú smernicu ako celosvetovo najambicióznejší právny nástroj, ktorý sa zaoberá odpadom v moriach a oceánoch. Stanovuje, že ak sú možné a cenovo dostupné alternatívy, plastové výrobky na jedno použitie budú na trhu zakázané.

Viac o téme: SmernicaEurópsky parlamentŠtrasburgPlastový odpad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu