Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Etnická masakra v Mali dosiahla hrozivé rozmery: 157 mŕtvych, situáciu rieši OSN

Moslimská žena v Mali
Moslimská žena v Mali (Zdroj: SITA/Sean Kilpatrick/The Canadian Press via AP)

BAMAKO - Na minimálne 157 mŕtvych vzrástol počet obetí etnickej masakry, ku ktorej došlo v sobotu v strednej časti Mali. Oznámila to v utorok agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

Členovia milícií lovecko-poľnohospodárskeho etnika Dogonov mali zaútočiť na dedinu Ogossagou, obývanú príslušníkmi znepriateleného pastierskeho kmeňa Fulbov. Medzi obeťami sú aj tehotné ženy, malé deti, starí ľudia a tiež miestny náčelník. Podľa očitých svedkov boli takmer všetky chatrče v dedine vypálené. Obete boli zastrelené alebo dosekané mačetami. Približne tretinu mŕtvych tvoria deti. Ďalších zhruba 70 ľudí utrpelo zranenia. 

Na miesto masakry v nepokojnom regióne Mopti bol vyslaný tím vyšetrovateľov OSN, ktorý má pomôcť malijským úradom vypátrať a potrestať páchateľov.   

Pokojné spolunažívanie medzi oboma spomínanými etnikami narušil vzostup islamských extrémistov, ku ktorému došlo v Mali v posledných rokoch. Členovia kmeňa Dogon obviňujú prevažne moslimských Fulbov z podpory džihádistov. Samotní Fulbovia to popierajú. 

Viac o téme: MasakerMasakraMaliBamako
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu