Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Manévre po útoku strelca: Autentické VIDEO z ulíc Utrechtu, ktoré sa hemžili policajtmi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Twitter/Jacek Magala)

HAAG - Holandská polícia a prokuratúra vypočuli dve podozrivé osoby s cieľom zistiť, či pondelková streľba v električke v Utrechte bola teroristickým činom. Hovorca polície Joost Lanshage uviedol, že v utorok zatkli v Utrechte 40-ročného muža a prepustili iných dvoch mužov, ktorých predtým zadržali. Tridsaťsedemročný Gökmen Tanis, ktorý je podozrivý zo streľby, zostáva vo väzbe. Na internete sa objavilo aj video z policajných manévrov, ktoré ukazujú, ako ozbrojené zložky pátrajú po vrahovi a zároveň sa snažia udržať obyvateľov mesta v bezpečí.

List v únikovom aute naznačuje teroristický motív, polícia má ďalšieho podozrivého

Strelec zabil v pondelok ráno v električke troch ľudí a piatich zranil. Ako mŕtvi boli identifikovaní 19-ročná žena z Vianenu a dvaja muži vo veku 28 a 49 rokov z Utrechtu. Úrady tvrdia, že mohlo ísť o teroristický čin. Podozrivého už medzičasom zadržali, no tomu predchádzali hotové manévre ozbrojených zložiek v meste. Tie sa podarilo zachytiť na video svedkovi z okna budovy. Ľudia mali zákaz vychádzať.

Bezprostredne po útoku holandská vojenská polícia posilnila bezpečnosť na letiskách a v kľúčových budovách v krajine.

Manévre po útoku strelca:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong)

Predpokladaný útočník z Utrechtu, identifikovaný ako 37-ročný Gökmen Tanis narodený v Turecku, "bol známy" orgánom činným v trestnom konaní a mal záznam v registri trestov. V pondelok to povedal holandský minister spravodlivosti Ferd Grapperhaus bez uvedenia bližších podrobností.

Holandské justičné orgány však už zverejnili na stránke www.rechtspraak.nl podrobnosti o záznamoch v registri trestov hlavného podozrivého. Vyplýva z nich, že Tanis bol obvinený v roku 2017 zo znásilnenia. V tomto prípade bol vo väzení od augusta do septembra 2017 a potom znova od 4. januára tohto roka, pretože odmietal spolupracovať s úradmi pri vyšetrovaní kauzy. Prepustili ho 1. marca po prísľube, že bude spolupracovať.

Manévre po útoku strelca:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Peter Dejong)

"Či mal teroristické motívy, je predmetom vyšetrovania," uviedol premiér Mark Rutte. "Pokiaľ to bol teroristický útok, tak potom máme len jedinú odpoveď: Naša krajina a demokracia musia byť silnejšie ako fanatizmus a násilie," zdôraznil Rutte.

Viac o téme: StreľbaUtrechtGokmen Tanis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu