Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Sýria si neželá USA: Minister obrany skritizoval ich prítomnosť v krajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Militant Photo via AP)

DAMASK - Sily podriadené sýrskej vláde znovu získajú kontrolu nad oblasťami na východe Sýrie, ktoré ovládajú Kurdi podporovaní Spojenými štátmi, a dosiahnu to prostredníctvom sily alebo zmierenia. V pondelok to v sýrskom hlavnom meste Damask vyhlásil minister obrany Alí Ajjúb, ktorého citovali tlačové agentúry AFP a AP.

"Jediná karta, ktorá je stále v rukách Američanov a ich spojencov sú" Sýrske demokratické sily (SDF), uviedol minister Ajjúb. Myslel tým jednotky vedené Kurdmi, ktoré vedú boj za odstránenie zvyšku samozvaného "kalifátu" vyhláseného v minulosti extrémistickou organizáciou Daeš.

"Sýrska vláda vyrieši túto záležitosť dvoma spôsobmi: buď dohodou o zmierení, alebo oslobodením územia, ktoré majú tieto jednotky (SDF) pod kontrolou," povedal Ajjúb na zriedkavej spoločnej tlačovej konferencii s náčelníkmi generálnych štábov iránskej a irackej armády, ktorí pricestovali na návštevu Damasku.

Minister obrany skritizoval "nelegitímnu" prítomnosť armády Spojených štátov v jeho krajine a zdôraznil, že Sýria má právo brániť sa. Spojené štáty majú v súčasnosti vo východnej Sýrii približne 2000 vojakov a podľa očakávania niekoľko stoviek z nich v najbližších mesiacoch stiahnu.

Stretnutie náčelníkov dokazuje silné spojenectvo Iránu, Iraku a Sýrie v čase, keď sa Spojené štáty pokúšajú izolovať a sankciami oslabiť Irán i jeho regionálnych spojencov. Veliteľ irackej armády generál Usmán Ghánimí zároveň oznámil, že v nasledujúcich dňoch otvoria jeden z hraničných priechodov medzi Sýriou a Irakom.

Viac o téme: BojeUSASýriaAlí Ajjúb
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu