Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Potýčky na hranici Izraela s pásmom Gazy nekončia: Zomrel ďalší mladý človek

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Adel Hana)

GAZA - Potýčky na hranici medzi Izraelom a pásmom Gazy si v pondelok vyžiadali ďalšiu obeť, keď svojim zraneniam podľahol 22-ročný Palestínčan. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na hovoru rezortu zdravotníctva v pásme Gazy.

Hovorca spresnil, že mladý muž utrpel zranenie hlavy počas protestov, ktoré sa odohrali 22. februára v blízkosti mesta Chán Júnis na juhu pásma Gazy. Vlani 30. marca prepukli v pohraničí medzi Izraelom a pásmom Gazy protesty, ktoré si doteraz vyžiadali životy najmenej 254 prevažne neozbrojených Palestínčanov. Väčšina z nich zahynula počas protestov alebo pri zrážkach s izraelskými bezpečnostnými zložkami, ďalšie obete si vyžiadali izraelské nálety alebo ostreľovanie palestínskeho územia.

Za rovnaký čas prišli o život i dvaja izraelskí vojaci. Izrael obviňuje palestínske militantné hnutie Hamas, že manipuluje palestínskych civilistov a zneužíva ich na krytie pokusov narušiť hraničné oplotenie a útočiť na izraelských civilistov i vojakov. Podľa Izraela je Hamas zodpovedný za všetky incidenty v pohraničí, aj za tie, ktorých sa dopustili malé skupiny Palestínčanov. Izrael a hnutie Hamas, ktoré už desaťročie vládne v pásme Gazy, viedli spolu od roku 2008 tri vojny.

Viac o téme: SmrťHranicaKonflikt IzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu