Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Bol Stephen Hawking šikanovaný? Jeho opatrovateľku vinia z nevhodného správania

Stephen Hawking Zobraziť galériu (2)
Stephen Hawking (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Bývalú opatrovateľku Stephena Hawkinga, jedného z najznámejších vedcov súčasnosti, obviňujú z nevhodného správania sa počas starostlivosti o jej klienta pripútaného na vozíčku. Obvinenia proti 61-ročnej Patricii Dowdy, ktorá sa o Hawkinga starala 15 rokov, začala vyšetrovať Rada pre opatrovateľky a pôrodné asistentky (NMC), pričom jej vypočúvanie a vyšetrovanie, ktoré by malo trvať až šesť týždňov, je neverejné.

Dowdy sa zatiaľ odmietla vyjadriť pre médiá a uviedla len, že je z kauzy unavená. Príčina, prečo ju vyšetrujú pre nevhodné správanie, nie je známa, britská BBC však uvádza, že ju jej profesijná organizácia suspendovala už v roku 2016, teda dva roky pred Hawkingovým úmrtím.

Podľa predstaviteľa NMC Matthewa McClellanda sa len málokedy stáva, že prípady nevhodného správania sa opatrovateliek vyšetrujú za zatvorenými dverami. "Stanovy veľmi jasne hovoria, že vypočúvanie sa väčšinou odohráva na verejnosti. V niektorých prípadoch, vrátane tohto konkrétneho, sú ale dôvody, pre ktoré sa to nedeje," cituje McClellanda BBC. Hawking, ktorý bol pripútaný na vozíčku viac ako 50 rokov, zomrel v marci minulého roku v Cambridgei vo veku 76 rokov.

Stephen Hawking
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Stephen William Hawking sa narodil 8. januára 1942 v Oxforde. Bol popredným svetovým odborníkom v oblasti teoretickej fyziky, a to aj napriek ochrnutiu tela spôsobenému amyotrofickou laterálnou sklerózou, teda chorobou motoneurónov. Zaoberal sa kozmológiou a fyzikou čiernych dier. Objavil tepelné žiarenie čiernych dier.

Je autorom mnohých kníh ako napríklad Stručná história času (1988) a Vesmír v orechovej škrupinke (2001). Od roku 1979 pôsobil ako profesor matematiky na univerzite v Cambridgei, pričom od roku 2009 bol emeritným profesorom. Jeho životný príbeh bol predlohou pre filmy Hawking (2004) alebo Teória všetkého (2014).

Viac o téme: OpatrovateľkaLondýnStephen HawkingVeľká BritániaPatricia Dowdy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu