Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Eurovoľby sa nezadržateľne blížia: Veľkolepý návrat, neuveríte, kto bude kandidovať

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont (Zdroj: SITA/Photo/Markus Schreiber)

MADRID - Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, ktorého španielska vláda považuje za zločinca na úteku, sa bude uchádzať o zvolenie za poslanca Európskeho parlamentu (EP). V nedeľu o tom informovala agentúra AP.

"Nastal čas, aby sme uskutočnili ďalší krok smerom k zmedzinárodneniu práva Katalánska na sebaurčenie. Toto právo vyjde zo srdca Európy a bude venované celému svetu," napísal v tejto súvislosti Puigdemont na sociálnej sieti Twitter.

 

 

Kandidatúru bývalého katalánskeho premiéra za poslanca EP oznámili predstavitelia strany Spoločne za Katalánsko (JxCat). Tá vznikla pred regionálnymi voľbami v Katalánsku v roku 2017 po tom, ako sa Puigdemontova Katalánska európska demokratická strana (PDeCAT) spojila so skupinou nezávislých osobností. PDeCAT momentálne v EP zastupuje jeden zákonodarca. 

Turbulentné obdobie

Puigdemont ušiel zo Španielska do Belgicka v októbri 2017, deň po tom, ako separatisti i napriek varovaniam Madridu vyhlásili nezávislosť Katalánska. Hoci španielske orgány obvinili Puigdemonta zo vzbury, ten doposiaľ úspešne vzdoruje snahám o svoje vydanie do vlasti. V poradí dvanáste voľby do EP sa uskutočnia v EÚ v dňoch 23. až 26. mája 2019. Na Slovensku sa voľby budú konať v sobotu 25. mája 2019.

Viac o téme: VoľbyEurópsky parlamentCarles Puigdemont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu