Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na palube havarovaného lietadla boli aj delegáti konferencie OSN v Nairobi

Tragické nešťastie v Afrike Zobraziť galériu (3)
Tragické nešťastie v Afrike (Zdroj: SITA/AP Photo/Mulugeta Ayene)

ADDIS ABEBA - Medzi cestujúcimi lietadla spoločnosti Ethiopian Airlines, ktoré havarovalo v nedeľu ráno krátko po štarte z Addis Abeby, boli aj delegáti veľkej environmentálnej konferencie OSN zvolanej do Nairobi v Keni.

Informovala o tom v nedeľu agentúra AP, ktorá pripomenula, že medzi obeťami leteckého nešťastia sú občania viac ako 30 štátov vrátane SR.  Príčina havárie lietadla stále nie je známa. Stroj na linke do Nairobi v Keni vzlietol z Addis Abeby v nedeľu o 06.38 h SEČ a havaroval šesť minút po štarte. Zahynulo pritom všetkých 149 cestujúcich a osem členov posádky.

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP Photo/Yidnek Kirubel)

Agentúra AP s odvolaním sa na tlačovú konferenciu predstaviteľov leteckej spoločnosti uviedla, že pilot vyslal núdzový signál a od letového dispečera dostal povolenie na návrat na letisko. Tlačové agentúry už predtým informovali, že lietadlo Boeing 737-8 MAX bolo nové a leteckej spoločnosti ho výrobca dodal v polovici novembra minulého roku. 

Naposledy toto lietadlo prešlo technickou kontrolou 4. februára. Nalietaných malo len 1200 hodín. Pilot bol skúsený, v leteckej spoločnosti pracoval od roku 2010, uviedol generálny riaditeľ leteckej spoločnosti Tewolde Gebremariam.

Obrovské nešťastie v Afrike
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Facebook via AP)

Etiópsky premiér Abiy Ahmed nariadil dôkladné vyšetrenie nešťastia a prisľúbil pomoc rodinám obetí.  Spomínané podujatie - Environmentálne zhromaždenie OSN - sa začne v pondelok v Nairobi za účasti viac ako 4700 delegátov. prítomní budú aj viacerí prezidenti, premiéri, podnikatelia či diplomati, aktivisti a novinári. Konferencia potrvá do 15. marca.

Viac o téme: LietadloOSNEtiópia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu