Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prelomový súd v citlivom prípade: Matka zmrzačila dcéru, britský súd ju poslal sedieť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Vo Veľkej Británii v piatok odsúdili prvú ženu za zmrzačenie ženských pohlavných orgánov, známe aj ako ženská obriezka. Tridsaťsedemročná Uganďanka, ktorá túto praktiku vykonala na svojej trojročnej dcére, si posedí vo väzení trinásť rokov, pričom 11-ročný trest dostala za obrezanie dcéry a ďalšie dva roky za prechovávanie extrémnej pornografie.

"Ide o barbarské praktiky a vážny zločin. Ide o útok, ktorého cieľom sú ženy a ktorý sa vykonáva väčšinou ešte vtedy, keď sú malé a bezbranné," odôvodnila svoj rozsudok sudkyňa londýnskeho súdu Philippa Whipple. Páchateľka pred súdom tvrdila, že jej dcéru nikto neobrezal a o vonkajšiu časť genitálií prišla pri nehode. To však súdni znalci vylúčili. Ide o prvé odsúdenie za ženskú obriezku vo Veľkej Británii.

S následkami zmrzačenia ženských pohlavných orgánov žije dnes na celom svete podľa odhadov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) 140 miliónov žien a dievčat. Táto praktika, na rozdiel od mužskej obriezky, ktorá môže mať aj pozitívne zdravotné účinky, nemá pre ženy žiadnu výhodu a spôsobuje im iba bolesť a problémy.

Podľa jej obhajcov má spočívať jej hlavná výhoda údajne v tom, že žena, na ktorej vykonajú takýto zákrok, nemá potešenie zo sexu a nebude preto neverná manželovi.

 

 

Viac o téme: Ženská obriezkaZmrzačenie ženských pohlavných orgánov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu