Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Posledná oblasť v Sýrii pod správou Daeš: Odišli tisícky ľudí vrátane militantov

(Zdroj: SITA/AP Photo/Andrea Rosa)

BEJRÚT - Tisícky ľudí vrátane militantov opustili poslednú oblasť v Sýrii pod správou extrémistickej organizácie Daeš. S odvolaním sa na hovorcu sýrskych opozičných síl podporovaných USA o tom v utorok informovala agentúra AP.

Z dediny Baghúz ležiacej na východe Sýrie odišlo v pondelok okolo 3000 ľudí vrátane militantov, napísal na Twitteri hovorca Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) Mustafá Balí. Cez humanitárny koridor, ktorý vytvorili SDF, môžu z Baghúzu odísť ľudia civilisti, ale aj samotní džihádisti, ktorí zložia zbrane.

Podľa hovorcu SDF bolo medzi odídencami aj mnoho bojovníkov Daeš, ktorí "sa vzdali našim jednotkám". Američanmi podporované SDF obnovili ofenzívu proti Daeš v Baghúze 1. marca. Predtým svoje operácie na dva týždne pozastavili, aby z dediny evakuovali civilistov.

Počas tohto obdobia opustilo Baghúz vyše 10.000 ľudí vrátane mnohých manželiek a detí džihádistov, ktorým Daeš dovolil odísť. Evakuovaní sa dostali na územie pod kontrolou SDF. Koľko civilistov a bojovníkov Daeš stále ostáva v Baghúze nie je známe.

Viac o téme: MilitantiSýriaDaešBaghúz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu