Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zdravotnícke centrá sa stali terčmi útokov: FOTO Lekári majú strach o pacientov, obrovská trauma

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: FB/Lékaři bez hranic)

BUTEMBO - Lekári bez hraníc pozastavili svoje aktivity v centre na liečbu eboly v meste Butembo v konžskej provincii Severné Kivu. Urobili tak po tom, čo sa zdravotnícke zariadenie stalo terčom útoku. Za niekoľko dní to bolo druhé napadnutie centra na liečbu eboly v regióne, ktorý je v súčasnej dobe epicentrom epidémie krvácajúcich horúčok.

Útočníci napadli dve centrá na liečbu eboly

Podľa Ivety Polochovej z českej pobočky humanitárnej organizácie Lekárov bez hraníc neidentifikovaní útočníci 27. februára zapálili v centre na liečbu eboly v Butembe niektoré priestory a vozidlá. Požiar sa podarilo uhasiť, ale zdravotnícke tímy museli okamžite prestať poskytovať lekársku starostlivosť pacientom. V čase útoku sa v zariadení nachádzalo 57 pacientov, u 15 z nich bola potvrdená ebola. Spomínané centrum prevádzkovali Lekári bez hraníc spoločne s konžským ministerstvom zdravotníctva.

Incident sa stal len tri dni po útoku na centrum na liečbu eboly v Katwe. Došlo k nemu 24. februára, zariadenie čiastočne vyhorelo. Aj tam museli Lekári bez hraníc pozastaviť svoju prácu. Z bezpečnostných dôvodov evakuovali tímy z oblasti a bude nasledovať dôkladná analýza rizík spojených s ďalším poskytovaním zdravotnej starostlivosti na mieste.

Na snímke z 24. februára je čiastočne vyhorené zdravotnícke zariadenie v Katwe.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke z 24. februára je čiastočne vyhorené zdravotnícke zariadenie v Katwe.  (Zdroj: MSF)

„Tieto útoky na zdravotnícke zariadenia nás hlboko zarmútili. Nielenže ohrozili životy našich spolupracovníkov, ale vystavili nebezpečenstvu aj tých najzraniteľnejších, o ktorých sa staráme - pacientov. Vo svetle týchto dvoch násilných útokov nemáme inú možnosť, než pozastaviť do odvolania naše aktivity. Pre nás zdravotníkov je veľmi bolestné musieť za sebou nechať pacientov, ich rodiny a ďalších členov komunity v takto kritickom okamihu zásahu proti ebole,“ vysvetľuje Hugues Robert, koordinátor krízového zásahu Lekárov bez hraníc.


Čítajte aj: Kríza v Nigérii ani zďaleka nekončí: FOTO Ľudia utekajú, sú uväznení v otrasných podmienkach


Nijaký pacient ani nikto z personálu nebol pri spomínanom útoku v meste Butembo zranený. Počas napadnutia v Katwe zomrel blízky jedného z pacientov, pravdepodobne, keď sa pokúšal utiecť. Oba útoky boli pre pacientov, ich príbuzných a zamestnancov traumatizujúce.

Na snímke z 25. februára je napadnuté centrum na liečbu eboly v Katwe.
Zobraziť galériu (3)
Na snímke z 25. februára je napadnuté centrum na liečbu eboly v Katwe.  (Zdroj: MSF)

Ďalšie projekty zamerané na ebolu v regióne pokračujú

Lekári bez hraníc majú v Severnom Kivu ďalšie projekty zamerané na liečbu eboly, ktoré v súčasnej dobe pokračujú, a to v mestách Kayna a Lubero. Okrem toho prevádzkujú dve izolačné centrá v provincii Ituri, konkrétne v mestách Bwana Sura a Bunia. V meste Goma potom podporujú prípravy na krízovú situáciu - posilňujú kontrolné mechanizmy a zabezpečujú, aby na mieste bola dostatočná kapacita pre izoláciu prípadov s podozrením na ebolu.

Za necelých sedem mesiacov epidémie eboly v konžských provinciách Severné Kivu a Ituri zdravotníci potvrdili 879 prípadov tejto krvácajúcej horúčky, 553 ľudí, žiaľ, zomrelo. Súčasná epidémia eboly je najväčšou v histórii KDR a druhou najväčšou celkovo. V D. R. Kongo je ebola už desiatykrát, prvýkrát sa však šíria v konfliktnej oblasti. To, okrem iného, zásah proti tejto krvácajúcej horúčke sťažuje.

Viac o téme: AfrikaEbolaLekári bez hranícÚtok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu