Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Napätie medzi jadrovými veľmocami sa stupňuje: VIDEO Pakistan zostrelil dve indické lietadlá

Pakistanské vzdušné sily zostrelili v stredu dve indické vojenské lietadlá. Zobraziť galériu (4)
Pakistanské vzdušné sily zostrelili v stredu dve indické vojenské lietadlá. (Zdroj: Reprofoto:Twitter/The Express Tribune ‏)

ISLAMABAD - Pakistanské vzdušné sily zostrelili v stredu dve indické vojenské lietadlá, ktoré prenikli do pakistanského vzdušného priestoru v oblasti sporného regiónu Kašmír. S odvolaním sa na oznámenie hovorcu pakistanskej armády o tom informovali tlačové agentúry AFP a AP.

Pakistanské ozbrojené sily zadržiavajú dvoch indických pilotov z vojenského lietadla, ktoré vzdušné sily zostrelili nad pakistanskou časťou sporného regiónu Kašmír. Armádny hovorca Asíf Ghafúr informoval, že jeden z pilotov je zranený a ošetrujú ho vo vojenskej nemocnici. Detaily o jeho stave ale neposkytol. Druhý pilot je vo väzbe. Ghafúr uviedol, že o oboch pilotov "sa dobre starajú".

Podľa oznámenia zverejneného na sieti Twitter sa jedno z lietadiel zrútilo do časti Kašmíru kontrolovanej Pakistanom, zatiaľ čo druhé dopadlo na indickú stranu. Jedného pilota zadržali pakistanskí vojaci. "Pakistanské vzdušné sily zostrelili dve indické lietadlá vnútri pakistanského vzdušného priestoru," napísal armádny hovorca Ásif Ghafúr.

Pakistanské vzdušné sily zostrelili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto:Twitter/The Express Tribune ‏)

Viaceré zdroje predtým podľa AFP uviedli, že vzdušný priestor nad indickou časťou Kašmíru narušili v stredu pakistanské stíhačky, ktoré boli donútené preletieť naspäť cez faktickú hranicu pretínajúcu toto sporné územie. Incident sa odohral deň po tom, ako indické vzdušné sily uskutočnili nálet v Pakistane, ktorého terčom bol podľa Indie výcvikový tábor militantov.

Pakistanské vzdušné sily zostrelili
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/The Express Tribune)

Na indickej strane Kašmíru z preventívnych dôvodov dočasne uzavreli letisko v Šrínagare. Pakistanský úrad pre civilné letectvo pre napätie s Indiou uzavrel vzdušný priestor pre všetky komerčné lety.

Tlačová agentúra Press Trust of India informovala, že pakistanské lietadlá preleteli cez hranicu na dvoch miestach. Pri návrate údajne zhadzovali bomby, prípadné obete alebo škody však zatiaľ neboli hlásené.

Ministerstvo zahraničných vecí v Islamabade vydalo vyhlásenie, v ktorom priznáva, že pakistanské vzdušné sily podnikli v stredu cezhraničné "údery", cielené na "nevojenský" objekt. Zostrelenie indických lietadiel rezort nespomenul. Pakistan podľa vyhlásenia nechce ďalej eskalovať situáciu.

India tvrdí, že v Kašmíre boli zostrelené indické a pakistanské lietadlo

India priznala v stredu stratu jedného zo svojich vojenských lietadiel pri zrážke so vzdušnými silami Pakistanu, avšak tvrdí, že zostrelené bolo i jedno pakistanské lietadlo. Zásah utrpela pakistanská stíhačka nasadená pri operácii, ktorej terčom boli "vojenské zariadenia na indickej strane" hranice, uviedol na brífingu hovorca indického ministerstva zahraničných vecí Ravíš Kumár, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

Pakistanský útok sa podľa neho podarilo odraziť a príslušníci pozemných síl videli, ako pakistanské lietadlo "padá z oblohy" na druhej strane hranice. "V tejto zrážke sme, žiaľ, stratili jeden Mig-21. Pilot je nezvestný v boji, Pakistan tvrdí, že bol zajatý," dodal. Pakistan zostrelenie jedného zo svojich lietadiel popiera, uviedla agentúra AP.

Samovražedný útok

Pakistanský premiér Imrán Chán dal minulý týždeň ozbrojeným silám svojej krajiny oprávnenie na "rozhodnú a ďalekosiahlu odpoveď" v prípade, že susedná India sa dopustí "akejkoľvek agresie alebo mylného kroku". Rozhodol sa tak po tom, ako India prisľúbila takisto ráznu odpoveď na samovražedný bombový útok v Kašmíre zo 14. februára, pri ktorom zahynulo vyše 40 príslušníkov indickej polovojenskej polície.

V Kašmíre bolo horúco: Indické stíhačky bombardovali teroristov, Pakistan protestuje

K útoku, ktorý bol najhorším, aký zasiahol indické sily od začiatku kašmírskeho povstania v roku 1989, sa prihlásila islamistická skupina Džaiše Mohammad so základňou v Pakistane. India obviňuje Pakistan, že skupine poskytuje útočisko, čo však druhá strana odmieta.

Pakistanský premiér ponúkol Indii dialóg

Pakistanský premiér Imrán Chán vyzval v stredu svojho indického kolegu Naréndru Módího na rokovania po tom, ako obe krajiny oznámili, že si vzájomne zostrelili vojenské lietadlá. Podľa jeho slov, ktoré citovali agentúry AP a AFP, by vojna nikomu neprospela a mal by preto "prevážiť zdravý rozum".

"Ešte raz prizývam Indiu k rokovaciemu stolu... Sadnime si spolu, aby sme našli riešenie," povedal v televíznom príhovore Chán, ktorý už v minulosti vyzýval na dialóg s Naí Dillí. Opätovne tiež prisľúbil, že Pakistan bude spolupracovať s Indiou pri hľadaní páchateľov bombového útoku zo 14. februára, pri ktorom v spornom regióne Kašmír zahynulo vyše 40 príslušníkov indickej polovojenskej polície.

K najhoršiemu útoku na indické sily od začiatku kašmírskeho povstania v roku 1989 sa prihlásila islamistická skupina Džaiše Mohammad so základňou v Pakistane. India obviňuje Pakistan, že tejto skupine poskytuje útočisko, čo však druhá strana odmieta. Samovražedný útočník pochádza z časti Kašmíru kontrolovanej Indiou.

Viac o téme: LietadloZostrelenieIndiaKašmírPakista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu