Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Proces s austrálskym kardinálom (77): Vinný zo zneužívania detí, trest je zatiaľ neznámy

George Pell
George Pell (Zdroj: SITA/AP Photo/Andy Brownbill)

SYDNEY - Austrálskeho kardinála Georgea Pella, ktorý má na starosti finančné záležitosti Vatikánu, uznala súdna porota v meste Melbourne za vinného z pohlavného zneužitia a obťažovania dvoch neplnoletých chlapcov. Informovala o tom agentúra AFP.

 V súčasnosti 77-ročný kardinál sa uvedených priestupkov dopustil v 90. rokoch na chlapcoch, ktorí spievali v zbore v Katedrále sv. Patrika v Melbourne. Obete mali vtedy 12 a 13 rokov. Výška trestu ešte nebola oznámená. 

Verdikt pritom padol už vlani 11. decembra v obnovenom procese — prvý sa skončil patom, keďže porota sa nevedela dohodnúť na verdikte —, ale na príkaz súdu nebol oficiálne zverejnený. Dôvodom bol ďalší plánovaný proces týkajúci sa ďalších obvinení voči Pellovi. Zákaz informovania o procese skončenom v decembri, ktorý spôsobil rozruch, mal zabrániť ovplyvneniu priebehu druhého konania.

Prokuratúra sa však v utorok rozhodla, že v druhom konaní nebude pokračovať. V dôsledku toho bolo informačné embargo na proces ukončený v decembri zrušené. Kardinál obvinenia zo zneužívania vytrvalo odmietal. Jeho právnik agentúre AFP povedal, že sa chce proti verdiktu súdu odvolať. Predbežné vypočutie je naplánované na stredu.

Pell, bývalý arcibiskup Sydney a Melbourne, je najvyššie postaveným predstaviteľom Vatikánu odsúdeným za sexuálne delikty. Svojho času bol jedným z najvplyvnejších spolupracovníkov pápeža Františka. Od roku 2014 pôsobil ako jeho "minister financií" a bol poverený vykonaním finančnej reformy vo Vatikáne. 

Pápež v decembri 2018 Pella a ďalších dvoch duchovných odvolal zo svojej poradnej Rady kardinálov, známej aj ako kardinálska deviatka (C9). Napriek tomu zostal Pell šéfom Ekonomického sekretariátu, ktorý prebral zodpovednosť za vatikánske financie. V praxi to znamená, že vo vatikánskej hierarchii mu naďalej patrí tretie najvplyvnejšie miesto. Zatiaľ nie je jasné, či si túto funkciu po odsúdení ponechá.

Viac o téme: KardinálGeorge Pell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu