Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

OSN vyhlásila rok 2008 za Medzinárodný rok zemiakov

(Zdroj: Famous)

NEW YORK – Organizácia spojených národov sa snaží zvýšiť povedomie o význame zemiakov ako základnej potraviny v rozvojových krajinách. Preto rok 2008 vyhlásila za Medzinárodný rok zemiakov. Táto plodina je veľmi užitočná pri zabezpečovaní potravinovej bezpečnosti a znižovaní chudoby.

„Pre nás diplomatov majú medzinárodné roky v porovnaní s rezolúciami iba malý význam. Ale nemôžeme odmietať návrhy špecializovaných agentúr. Prísne pravidlá obmedzujúce možnosť krajín žiadať o vyhlásenie medzinárodného roku boli stanovené len nedávno,“ vyhlásil jeden z predstaviteľov OSN, ktorý si podľa agentúry AFP neželal byť menovaný.

„Mali sme už Medzinárodný rok ryže (2004), Medzinárodný rok hôr (2002) a teraz sa Taliani snažia podporiť Medzinárodný rok astronómie. Skáčeme od jednej veci k druhej,“ priznal zdroj z OSN.

Zemiaky sú bohaté na vitamín C a škrob. Sú ideálnym zdrojom energie a zároveň životne dôležitého vitamínu, takže vynikajúco slúžia v boji proti podvýžive a hypovitaminóze. Kým v Európe sa spotreba zemiakov znižuje, v rozvojových krajinách sa za posledných 40 rokov zdvojnásobila. Napriek tomu menej ako štvrtina celkovej svetovej spotreby zemiakov pripadá na Európu. Najväčším producentom zemiakov sa stala Čína, za ňou je Rusko, Európa a USA.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu