Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Obrovská tragédia v Alpách pred 20 rokmi: VIDEO Pod lavínou zahynulo 31 ľudí, tisíce museli evakuovať

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Denis Mentha/Keystone via AP)

GALTÜR/PRAHA - Lavína, ktorá zasiahla 23. februára 1999 rakúsku dedinu Galtür v tirolských Alpách, zasypala šesť desiatok ľudí, 31 z nich zomrelo, ďalších sedem ľudí zahynulo v rovnakom čase pod lavínami v bezprostrednom okolí obce. Ide o dodnes najhoršie podobné nešťastie v Alpách od 60. rokov minulého storočia.

Obrovská tragédia vo Veľkej Fatre, zahynulo 18 ľudí: Benjamin prežil len naozajstným zázrakom

Sneh, ktorého vtedy napadlo až päť metrov, uviedli do pohybu prudké nárazy vetra. Pád lavíny, ktorá sa pohybovala rýchlosťou takmer 300 kilometrov za hodinu, spôsobil v údolí Paznauntal hmotné škody presahujúce 15 miliónov eur.

V Galtüre bolo úplne zrovnaných so zemou sedem obytných a podnikateľských objektov, v neďalekom Valzure sedem domov. Pri jednej z najväčších záchranných akcií v rakúskych dejinách evakuovali vrtuľníky 18.406 osôb, vrátane tisícov turistov.

Po tragédii sa v dedine začali stavať mohutné kamenné bariéry, najdlhšia z nich má vyše 300 metrov na dĺžku a vyše desať metrov na výšku. Ako súčasť ochrannej bariéry vzniklo v Galtüre vzdelávacie múzeum Alpinárium.

Vôbec najtragickejšou známou lavínou bol rozsiahly zosuv ľadu a kamenia 11. januára 1962, ktorý pochoval niekoľko dedín na úbočí peruánskej sopky Huascarán. Podľa odhadov vtedy zomrelo okolo 4000 osôb. V Alpách si najviac obetí vyžiadala lavína, ktorá 30. augusta 1965 zasypala 88 stavebných robotníkov, väčšinou Talianov. ktorí pracovali v údolí Saas Fee pri švajčiarskej priehrade Mattmark.

Viac o téme: LavínaRakúskoAlpy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu