Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Irán sa chváli novou ponorkou domácej výroby: Disponuje najmodernejšou výzbrojou

Iránsky prezident Hassan Rúhání Zobraziť galériu (2)
Iránsky prezident Hassan Rúhání (Zdroj: TASR/Sergei Karpukhin/Pool Photo via AP)

TEHERÁN - Iránsky prezident Hassan Rúhání dnes slávnostne odovzdal do prevádzky novú ponorku domácej výroby vyzbrojenú strelami s plochou dráhou letu. Oznámila to štátna anglickojazyčná televízia Press TV. Agentúra Reuters pripomenula, že Irán sa snaží mohutne rozvíjať svoj zbrojný priemysel aj v súvislosti s medzinárodnými embargami, ktoré mu zakazujú mnoho druhov zbraní dovážať.

Iránsky prezident Hasan Rúhání v nedeľu slávnostne uviedol do služby novú ponorku triedy Fátih domácej výroby, ktorá je vyzbrojená strelami s plochou dráhou letu. Stalo sa tak v čase stúpajúceho napätia medzi Iránom a jeho úhlavným nepriateľom USA, informovala tlačová agentúra Reuters.

FOTO Irán sa chváli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Iranian Presidency Office via AP)

Ponorka má hmotnosť 600 ton a podľa miestnych médií disponuje najmodernejšou výzbrojou vrátane torpéd, námorných mín a striel typu zem-zem s doletom približne 2000 kilometrov, ktoré môžu byť odpálené z ponorenej pozície plavidla. Podľa tlačovej agentúry AP sú tieto strely schopné zasiahnuť Izrael i americké základne v regióne. Irán vyvíja obranný arzenál od roku 1992. Vyrába ľahké i ťažké zbrane od mínometov a torpéd po tanky a ponorky.

Americký prezident Donald Trump vlani v máji odstúpil od jadrovej dohody medzi Iránom a šiestimi svetovými mocnosťami z roku 2015 a opätovne uvalil na Teherán sankcie. Podľa neho je táto dohoda defektná, pretože neobmedzuje vývoj iránskych balistických striel a nepostihuje Irán za podporu zástupných vojen v Sýrii, Jemene a Iraku.

"Naša vojenská sila je výlučne obranného charakteru. Sankcie a nátlak nepriateľov iba podnecujú Irán, aby pokračoval v tomto postupe," vyhlásil Rúhání počas uvedenia ponorky v prístavnom meste Bandar Abbás.

 

Viac o téme: PonorkaIránHassan RúháníPlochá dráha letu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu