Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Varovanie šéfa NATO, Rusko porušuje zmluvu INF: Vývoj rakiet schopných niesť jadrovú hlavicu

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Francisco Seco)

BRUSEL - Moskva v rozpore s bilaterálnou zmluvou so Spojenými štátmi pokračuje vo vývoji rakiet schopných niesť jadrovú hlavicu a vybavila nimi niekoľko svojich práporov, varoval v utorok generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Spojené štáty a NATO uvádzajú, že ruský raketový systém SSC-8 porušuje Zmluvu o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF), podpísanú v roku 1987 Moskvou a Washingtonom. Spojené štáty oznámili svoje odstúpenie od zmluvy 1. februára, pričom rozhodnutie Washingtonu podporila aj Severoatlantická rada (NAC) - hlavný politický orgán NATO. Týmto krokom sa spustila šesťmesačná lehota, v rámci ktorej sa môže Moskva vrátiť k dodržiavaniu zmluvy.

V reakcii na rozhodnutie Washingtonu pozastavilo plnenie zmluvy 2. februára aj Rusko. Stoltenberg apeloval v utorok na Rusko, aby využilo "poslednú príležitosť a vydalo sa na zodpovednú cestu". Zároveň dodal, že NATO sa musí pripraviť na svet bez INF.

Ministri obrany NATO budú od stredy dva dni diskutovať o nových opatreniach potrebných na ochranu Európy pred hrozbou ruských rakiet. "Nezamýšľame rozmiestniť nové pozemné jadrové hlavice na území Európy," vyhlásil Stoltenberg. "Nemusíme odrážať to, čo robí Rusko, ale musíme sa uistiť, že máme efektívne zastrašenie a obranu," dodal.

Moskva sa ďalej podľa Stoltenberga pokúša "odviesť pozornosť" od svojich samotných prešľapov tým, že obviňuje NATO z porušovania INF. Systém protiraketovej obrany NATO v Rumunsku a Poľsku je čisto obranný a má iba neozbrojené stíhačky, neplánuje sa ani rozmiestnenie útočných striel, dodal Stoltenberg.

Zmluva INF bola uzatvorená v čase končiacej sa studenej vojny. Následne došlo k novému vybudovaniu bezpečnostnej architektúry v Európe. Zmluva, ktorá vstúpila do platnosti 1. júna 1988, zakazuje obom stranám okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú stredný dolet a sú odpaľované z pevniny.

Viac o téme: RaketyRuskoJens StoltenbergJadrová hlavica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu