Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Rozčertenie a jed v žilách prezidenta krajiny: Pán Maduro, hoďte sa o zem, aj tak máte smolu

Juan Guaidó
Juan Guaidó (Zdroj: SITA/AP/Ariana Cubillos)

CARACAS - Líder venezuelskej opozície Juan Guaidó v utorok oznámil, že nevyhnutne potrebná humanitárna pomoc do krajiny dorazí 23. februára, a to aj napriek nesúhlasu prezidenta Nicolása Madura. Informovala o tom agentúra AFP.

Humanitárna pomoc z USA sa zhromažďuje v susednej Kolumbii neďaleko hraníc s Venezuelou. Most na tamojšom hraničnom priechode však blokuje venezuelská armáda na pokyn prezidenta Madura. Guaidó, ktorý sa 23. januára vyhlásil za dočasného prezidenta, termín privezenia humanitárnej pomoci avizoval na zhromaždení desaťtisícov podporovateľov opozície. 

"Máme tu takmer 300.000 Venezuelčanov, ktorí zomrú, ak pomoc nedorazí. Zdravie takmer dvoch miliónov ľudí je ohrozené," povedal tento 35-ročný politik, ktorého už 50 krajín sveta uznalo za dočasného prezidenta Venezuely.

Obyvatelia Venezuely už roky trpia nedostatkom potravín, liekov a ďalších základných životných potrieb. Socialistický prezident Maduro však popiera, že by bola situácia taká kritická, aby si to vyžadovalo humanitárnu pomoc zo zahraničia. Dodávky pomoci z USA by podľa neho pripravili pôdu pre americkú inváziu do Venezuely. 

Samozvaný dočasný prezident Juan Guaidó však v utorok vyjadril presvedčenie, že humanitárna pomoc do Venezuely na budúci týždeň dorazí aj napriek odporu Madura. "Uzurpátor (Maduro) nebude mať inú možnosť, než opustiť Venezuelu," domnieva sa Guaidó. 

Viac o téme: VenezuelaNicolás MaduroJuan Guaidó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu