Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vietnamec opísal otrasné podmienky v Babišovej firme: Krvavá práca v hydinárni za málo peňazí

Andrej Babiš Zobraziť galériu (4)
Andrej Babiš (Zdroj: SITA/Marek Mrviš)

BERLÍN - Vo firmách českého premiéra Andreja Babiša pracujú zahraniční robotníci často za veľmi zlých podmienok, mnohí z nich navyše do Česka prišli za značne podozrivých okolností, píše server nemeckej rozhlasovej a televíznej stanice Deutsche Welle (DW). Pre svoju reportáž hovoril s jedným Vietnamcom, ktorý v Miroviciach predtým pracoval pre firmu Vodňanská drůbež, ktorá spadá pod holding Agrofert.

Kauza údajného zavlečenia Babišovho syna sa vyostruje: Premiér bol vypovedať na polícii

Deutsche Welle českého premiéra, ktorý síce Agrofert previedol do zvereneckého fondu, ale je naďalej považovaný za "silného muža v pozadí", označuje za populistického politika, ktorý u voličov boduje lacnou propagandou proti utečencom, zatiaľ čo jeho firmy migrantov zamestnávajú. "Platení sú mizerne, väčšina z nich do Česka prišla za nanajvýš podivných okolností," podotýka DW.

Vietnamec opísal otrasné podmienky
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: DW)

V konkrétnom prípade 36-ročného Vietnamca Van Ga Nguyena išlo o to, že musel zaplatiť 14-tisíc dolárov (cca 12 300 eur) sprostredkovateľovi za to, aby mu pomohol prekonať všetky byrokratické prekážky. Keď potom išiel na pohovor na českú ambasádu, poznal podľa svojich slov už vopred všetky otázky.

Česká realita ale muža, ktorý vo Vietname nechal manželku s dvoma malými deťmi, zaskočila a nemala nič spoločné so sľubom "ľahkej práce v hydinovej fabrike za zhruba 1000 dolárov (približne 880 eur) mesačne". "Bola to špinavá, sčasti krvavá, veľmi nehygienická a zle platená práca," povedal o svojej skúsenosti Vietnamec, ktorý si mesačne prišiel na v prepočte 550 eur, teda len o niečo viac, než je minimálna mzda.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Po zhruba roku zo zamestnania odišiel a rovnako podľa neho postupne urobila aj väčšina jeho vietnamských kolegov. "Továreň Vodňanskej drůbeže je kvôli zlým pracovným podmienkam a údajnému nelegálnemu zamestnávaniu už roky v titulkoch českých médií," píše DW, podľa ktorej tajne nakrútené zábery z fabriky slová Vietnamcov o práci potvrdzujú.

Aj bývanie pre pracovníkov podľa rozhlasovej a televíznej stanice pôsobí neútulným a spustnutým dojmom. V jednom z dvojizbových bytov podľa DW býva desať Vietnamcov, z ktorých žiaden podľa svojich slov nemá riadnu pracovnú zmluvu. "Pracovné a životné podmienky obyvateľov stoja v príkrom kontraste s Babišovým opakovaným uisťovaním, ako sú pre neho dobré pracovné podmienky dôležité," konštatuje web.

Hovorca Agrofertu na otázky DW reagoval slovami o tom, že sú "hrubo urážajúce". Zároveň poznamenal, že Agrofert dodržiava zákony. Zahraniční pracovníci majú podľa neho rovnaké podmienky ako Česi a tiež pracovné zmluvy.

Andrej Babiš
Zobraziť galériu (4)
Andrej Babiš  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek, file)

Hovorca ministerstva zahraničia zase na otázku týkajúcu sa udeľovania pracovných víz poznamenal, že úrad nemá informácie o žiadnych korupčných prípadoch v tejto súvislosti. Zároveň uviedol, že program pracovných víz pre Vietnamcov je od leta 2018 z "dôvodov národnej bezpečnosti" pozastavený.

Česko má programy pre riadenú migráciu s kvótami na počet pracovníkov s kvalifikáciou z krajín mimo EÚ. Zamestnávať je tak možné ľudí z Ukrajiny, Mongolska, Filipín či Indie. Zástupcovia firiem ale vyzývajú vládu, aby ďalej zmiernila pravidlá pre prijímanie cudzincov a usilujú o navýšenie kvót aj rozšírenie zoznamu krajín.

Viac o téme: Andrej BabišAgrofertVodňanská drůbež
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu