Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Putin: Brown sa stal premiérom bez volieb

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA)

WIESBADEN - Ruský prezident Vladimir Putin prirovnal v pondelok svoj zámer stať sa premiérom po skončení svojho druhého funkčného obdobia k situácii, keď Gordon Brown prevzal funkciu britského premiéra.

"V Británii vymenili ministerského predsedu - najmocnejší post v krajine - bez volieb," povedal Putin po rozhovoroch s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v nemeckom meste Wiesbaden. Putin takúto výmenu podmienil vytvorením podmienok, aby strana, ktorá je pri moci, pri moci aj zostala.

Brown prevzal funkciu britského premiéra v júni bez predchádzajúcich volieb a nahradil Tonyho Blaira aj vo funkcii predsedu Labouristickej strany. Najneskôr do mája 2010 však musí voľby vyhlásiť a v uplynulých týždňoch čelil tvrdej kritike za to, že sa rozhodol nevyhlásiť predčasné voľby.

Podľa ruskej ústavy nesmie prezident funkciu zastávať viac ako dve funkčné obdobia po sebe, čo znamená, že Putin musí v marci 2008 odovzdať moc víťazovi prezidentských volieb. Začiatkom októbra ale naznačil, že by mohol po marci zastávať funkciu premiéra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu