Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

V Španielsku zadržali vodcu baskických separatistov

MADRID - Španielska polícia zatkla v pondelok ďalšieho dôležitého člena zakázanej strany Batasuna, politického krídla separatistickej organizácie Baskicko a jeho sloboda (ETA), oznámili súdne zdroje.

Príkaz na zadržanie Asiera Imaza vydal hlavný španielsky sudca pre teroristické delikty Baltasar Garzón. Zatknutie pravdepodobne súvisí so zadržaním a obvinením ďalších 17 vedúcich kádrov Batasuny zo začiatku mesiaca. Batasuna označila zatknutie členov svojho vedenia za "tvrdú ranu", vo vyhlásení zverejnenom v nedeľu však konštatovala, že boj za slobodné Baskicko nezastaví.

ETA počas štyroch desaťročí ozbrojeného boja za nezávislosť Baskicka usmrtila vyše 800 ľudí. Organizáciu ETA aj jej politické krídlo Batasuna považuje Európska únia a USA za teroristické organizácie. Španielsko stranu Batasuna zakázalo v roku 2003 preto, že sa odmietla vzdať násilia a prerušiť spojenie s ETA. V regionálnych voľbách v Baskicku v roku 2001 získala Batasuna 10 percent a v komunálnych voľbách v roku 1999 približne 20 percent hlasov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu