Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hon na povstalcov: Pri armádnej operácii zabili lídra odštiepeneckej frakcie

Ivan Duque vo vojenskom vrtuľníku
Ivan Duque vo vojenskom vrtuľníku (Zdroj: SITA/Efrain Herrera/Colombia's Presidency Press Office photo via AP)

BOGOTA - Kolumbijského povstaleckého lídra, ktorý odmietol demobilizáciu na základe mierovej dohody s vládou z roku 2016, zabili pri sobotňajšej operácii ozbrojených síl. Oznámil to prezident juhoamerickej krajiny Iván Duque.

Muž známy pod krycím menom Rodrigo Cadete bol popredným členom odštiepeneckej frakcie niekdajšej ľavicovej povstaleckej organizácie Revolučné ozbrojené sily Kolumbie (FARC), ktorá odmietla dodržiavať mierovú dohodu.

"Dnes bol pri hladkej operácii zneškodnený zločinec známy ako Rodrigo Cadete, jedna z najobávanejších postáv terorizmu v našej krajine," vyhlásil Duque na podujatí v meste Manizales. Jeho vyjadrenie citovala agentúra Reuters.

Minister obrany Guillermo Botero na rovnakom podujatí povedal, že Cadete zhromažďoval disidentov, aby vytvoril novú skupinu. Pri armádnej operácii zabili ďalších deviatich povstalcov a iných zadržali. Disidenti FARC majú podľa odhadov 1800 bojovníkov v asi 30 jednotkách po krajine.

Mierová dohoda viedla k demobilizácii približne 13.000 príslušníkov FARC, z toho 6000 bojovníkov. Povstaleckú organizáciu premenili na politickú stranu, ktorá má v kolumbijskom Kongrese do roku 2026 zaručených desať kresiel.

Príslušníci FARC bojovali proti kolumbijskej vláde viac než päť desaťročí. Konflikt v krajine si vyžiadal vyše 260.000 životov.
 

Viac o téme: PovstalciKolumbia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu