Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Chaos v Británii: VIDEO Krajinu zasiahlo snehové peklo, šoféri zažili noc ako z apokalypsy

Mestečko Altrincham
Mestečko Altrincham (Zdroj: Reuters)

LONDÝN - Obyvatelia Spojeného kráľovstva nie sú zvyknutí na počasie, ktoré im momentálne komplikuje životy. Územie totiž zasiahol blizard, ktorý so sebou priniesol sneh a mráz. Titulné stránky novín dnes zaplnili informácie o tom, že krajina zažila najchladnejšiu noc za sedem rokov. Na niektorých miestach dokonca pribudlo až 25 cm bielej pokrývky. Podľa denníka Daily Mail sneženie a vietor spôsobili chaos v doprave. Ľudia majú problémy dostať sa do práce, museli uzatvoriť niektoré veľké aj menšie letiská, ťažkosti zaznamenali aj železnice.

V USA je mrazivejšie ako na severnom póle: Vyhlásili stav núdze, teploty klesli k -50 stupňom

Najnižšiu nočnú teplotu -15,4 °C namerali v dedine Braemar v grófstve Aberdeenshire, čo predstavuje najchladnejšiu noc za sedem rokov. Britskí meteorológovia varovali pred extrémnym snežením, ktoré sa dnes očakáva až do obedných hodín a môže odrezať od sveta niektoré dediny a mestá. Najhoršie zasiahnuté by mali byť grófstva Buckinghamshire, Oxfordshire a Hampshire.

Po približne 12 hodinách sneženia boli prerušené dodávky elektrickej energie do 1000 domov v Southamptone a jeho okolí. Museli zrušiť aj lety z londýnskeho letiska Heathrow. Letisko v Bristole a v Bournemouthe zatvorili. V Devone a Cornwalle stovky motoristov zablokovali cesty po tom, čo opustili svoje vozidlá po príchode hustého sneženia. V dôsledku toho sa však na miesta nedostali posýpacie autá a sanitky.

Na diaľnici A30 v Cornwalle uviazlo viac ako 100 ľudí na desať hodín vo svojich autách. Niektorí zostali spať v nich, iní sa presunuli do podniku, kde strávili noc na provizórnych posteliach. "Je to ako súdny deň, ako zombie film," uviedol jeden z uviaznutých.

V škole v Bodmine zase zostalo uväznených približne 400 študentov po tom, čo sa k nim nedostali školské autobusy. Učitelia a zamestnanci jedálne zostali na noc s nimi a supermarket im daroval deky a vankúše. Cestári varujú, aby ľudia nejazdili autami, ak skutočne nemusia.

Viac o téme: ZimaSnehMrázBlizardVeľká BritániaSpojené kráľovstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu