Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Katastrofa pre Huawei: Americké úrady začali konať, podali trestné oznámenie

Americké úrady podávajú trestné oznámenie na spoločnosť Huawei a jej finančnú riaditeľku. Zobraziť galériu (2)
Americké úrady podávajú trestné oznámenie na spoločnosť Huawei a jej finančnú riaditeľku. (Zdroj: Twitter.com/Tidings)

WASHINGTON - Americké úrady v pondelok oficiálne obvinili z podvodu a ďalších trestných činov čínsku telekomunikačnú spoločnosť Huawei a jej finančnú riaditeľku Meng Wan-čou. S odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva spravodlivosti o tom informovali agentúry AP a AFP.

Obvinenia voči Huawei Technologies, jej finančnej riaditeľke Meng Wan-čou a dvom dcérskym spoločnostiam sa týkajú porušenia amerických i medzinárodných sankcií voči Iránu. USA zároveň obvinili v pondelok Huawei aj v ďalšom prípade - z krádeže obchodných tajomstiev spoločnosti T-Mobile. 

Finančná riaditeľka spoločnosti Huawei
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Mengovú, dcéru zakladateľa spoločnosti Huawei Technologies, zadržali na základe amerického zatykača 1. decembra minulého roka na letisku v kanadskom Vancouveri. Medzičasom ju v Kanade prepustili na kauciu. USA žiadajú o jej vydanie na základe obvinení z podvodu, ktorého sa mala dopustiť tým, že americké banky zavádzala ohľadom obchodných rokovaní spoločnosti Huawei v Iráne. Podľa amerických žalobcov používala spoločnosť Huawei na predaj v Iráne svoju hongkonskú dcérsku firmu Skycom, pričom samotná Mengová americké banky zavádzala v tom, že im tvrdila, že Huawei a Skycom sú dve samostatné spoločnosti. 

Prokuratúra okrem tohto tvrdí, že spoločnosť Huawei odcudzila spoločnosti T-Mobile obchodné tajomstvá vrátane informácií o technológii, ktorú používala na testovanie smartfónov. Zadržanie Mengovej vážne narušilo vzťahy medzi Čínou a Kanadou. Čína krátko po jej zatknutí zadržala dvoch kanadských občanov v zjavnej snahe vyvinúť tlak na Kanadu, aby ju prepustila. Čínsky súd tiež odsúdil na smrť Kanaďana v náhle obnovenom procese týkajúcom sa pašovania drog, za ktoré pôvodne dostal 15 rokov väzenia.

Peking kritizuje Washington za nezmyselné potláčanie čínskych spoločností

Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyzvalo Spojené štáty, aby prestali s "nezmyselným potláčaním" čínskych spoločností. S odvolaním sa na utorňajšie správy čínskych štátnych médií o tom informovala agentúra DPA. Samotná spoločnosť Huawei reagovala vyhlásením, v ktorom všetky obvinenia poprela a vyjadrila sklamanie, že k ich vzneseniu zo strany USA došlo. Spoločnosť si "nie je vedomá nijakého pochybenia (finančnej riaditeľky) Mengovej a verí, že americké súdy napokon dospejú k rovnakému záveru," píše sa vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Viac o téme: Obvinenie USAHuaweiMeng Wan-čou
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu