Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Žlté vesty išli bokom: Ulice Paríža zaplavil protest červených šatiek

Protesty červených šatiek Zobraziť galériu (3)
Protesty červených šatiek (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

PARÍŽ - Vyše 10.000 ľudí pochodovalo v nedeľu ulicami Paríža v červených šatkách na protest proti vandalizmu a násiliu, ku ktorému dochádzalo v ostatných dvoch mesiacoch popri prevažne pokojných protivládnych demonštráciách hnutia tzv. žltých viest. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Nové hnutie tzv. červených šatiek sa sformovalo v kontexte narastajúcich kontroverzií okolo protestov žltých viest, ktoré viedli k nepokojom v Paríži a ďalších mestách a odhalili hlbokú nespokojnosť časti verejnosti s vládou prezidenta Emmanuela Macrona. Iniciatívu podnietil na internete inžinier z Toulouse, ktorý bol pobúrený násilím, akého sa v rámci hnutia žltých viest dopúšťali extrémisti. 

Protesty červených šatiek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

Demonštranti sa v nedeľu napriek dažďu zhromaždili na parížskom námestí Place de la Nation. "Áno demokracii, nie revolúcii," vykrikovali viacerí z nich mávajúc francúzskymi i európskymi zástavami. Mnohí tvrdili, že nie sú proti požiadavkám žltých viest ohľadom potreby väčšej pomoci chudobným vo Francúzsku, znechucujú ich však potýčky a ničenie, ktoré protesty tohto hnutia poznačili. 

"Nie je to protest proti žltým vestám - je to protest, aby sme povedali: vzniesli ste svoje požiadavky, my ich počúvame," povedal agentúre AFP François Patriat, senátor z Macronovej strany Republika v pohybe (LREM). "Na diskusiu o tom sú ale iné miesta ako ulica. Nemôžete blokovať krajinu a (jej) hospodárstvo, pretože považujete prezidenta za nelegitímneho." 

Protesty červených šatiek
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Rafael Yaghobzadeh)

Na nedeľňajšom proteste červených šatiek v Paríži sa podľa AFP zišlo asi dvojnásobne viac demonštrantov, ako na sobotňajšom proteste žltých viest proti Macronovi, ktorý prilákal okolo 4000 ľudí. Protesty žltých viest vyvolal vo Francúzsku v polovici novembra 2018 zámer vlády zvýšiť od januára dane z pohonných hmôt. Vláda nakoniec ustúpila a ceny paliva nezvýšila, protestujúci však vyslovili ďalšie požiadavky vrátane rozsiahleho znižovania daní, zvyšovania miezd a zavedenia mechanizmu pre občanov žiadajúcich referendá o závažných témach.

Viac o téme: ProtestFrancúzskoParížČervené šatky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu