Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pravicový radikál sa mal vyhrážať poslankyni parlamentu: Polícia ho zadržala

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britská polícia v sobotu zadržala jedného z vodcov britského protestného hnutia žltých viest, ktoré sa zasadzuje za čo najrýchlejšie vystúpenie krajiny z EÚ. Zadržaným bol pravicový radikál James Goddard, ktorý je podozrivý, že bol tento týždeň v skupine osôb vyhrážajúcich sa poslankyni Konzervatívnej strany Anne Soubryovej.

Zadržaným bol pravicový radikál James Goddard, ktorý je podozrivý, že bol tento týždeň v skupine osôb vyhrážajúcich sa poslankyni Konzervatívnej strany Anne Soubryovej. Informovala o tom televízia Sky News, ktorá podvečer oznámila, že muž bol medzičasom už prepustený na kauciu. Britská polícia tohto 30-ročného muža zadržala v sobotu ráno v Londýne po výtržnosti na stanici metra St James Park. 

Jeho zadržanie však podľa britských médií súviselo aj s incidentom s poslankyňou, ku ktorému došlo 7. januára v blízkosti budovy britského parlamentu v Londýne. Incident sa odohral, keď poslankyňa, ktorá je aktívnou prívrženkyňou európskej integrácie a opakovaného referenda o brexite, komunikovala s novinárom televízie BBC. Skupina demonštrantov zhromaždených v blízkosti však toto interview prerušovala vykrikovaním a skandovaním urážlivých sloganov na adresu konzervatívnej političky. Podobnému obťažovaniu bola táto poslankyňa vystavená aj koncom decembra 2018.

Incident zo začiatku tohto týždňa vyvolal v Británii diskusiu o práve občanov na pokojný protest. Prípadom poslankyne sa začala zaoberať aj polícia. Televízia Sky News pripomenula, že počas tohto víkendu sa v mnohých britských mestách schádzajú najradikálnejší prívrženci brexitu, aby žiadali rešpektovanie výsledkov referenda o vystúpení Británie z EÚ, ktoré sa konalo v roku 2016. Chcú tiež demisiu premiérky Theresy Mayovej a vypísanie predčasných parlamentných volieb. 

Tento týždeň v Dolnej snemovni britského parlamentu pokračovala rozprava o dohode o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Hlasovanie, ktoré premiérka Mayová v decembri odložila, sa očakáva v utorok 15. januára.​

Viac o téme: ZatknutiePravicový radikálVeľká Británia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu