Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zamestnanca firmy Huawei zadržali v Poľsku pre podozrenie zo špionáže: Okamžitý vyhadzov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Andy Wong)

VARŠAVA - Čínsky telekomunikačný koncern Huawei prepustil zamestnanca, ktorého v piatok zadržali v Poľsku pre podozrenie zo špionáže. V sobotu o tom informovali čínske noviny Global Times.

Pracovníka pôsobiaceho v Poľsku Wang Wej-ťinga, podľa vyhlásenia spoločnosti citovaného v novinách Global Times, "okamžite" prepustili, pretože "tento incident vyvolal škodlivé účinky na svetovú reputáciu Huaweiu". Spoločnosť dodala, že údajné činy jej zamestnanca "so spoločnosťou nijako nesúvisia", píše agentúra AFP.

O zadržaní čínskeho občana, ktorého identifikovali ako riaditeľa poľskej pobočky čínskeho telekomunikačného koncernu Huawei, informovali poľské médiá v piatok. Okrem neho zatkla poľská civilná kontrarozviedka (ABW) aj jedného zo svojich bývalých príslušníkov, ktorý v súčasnosti pracoval pre telekomunikačnú spoločnosť Orange.

Čínsky telekomunikačný koncern Huawei, ktorý je jedným z najväčších výrobcov telekomunikačných zariadení na svete, v súčasnosti Západ kritizuje za jeho vzťah s čínskou vládou. Spojené štáty ako prvé vzniesli podozrenie, že jeho produkty môže vláda v Pekingu využívať na špionáž, dodala agentúra Reuters.

Viac o téme: ZadržanieŠpionážPoľskoHuawei
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu