Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Palestínske hnutie Hamas oslavuje: Prevzali kontrolu nad dôležitým hraničným priechodom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/)

GAZA - Palestínske militantné hnutie Hamas prevzalo v pondelok kontrolu nad jediným hraničným priechodom medzi pásmom Gazy a Egyptom. Stalo sa tak po nečakanom kroku palestínskej samosprávy, ktorá v nedeľu nariadila úplné stiahnutie svojho personálu z Rafahu, informoval denník The Jerusalem Post.

Západom podporovaná Palestínska samospráva so sídlom v Predjordánsku svoje rozhodnutie zdôvodnila "brutálnymi praktikami" Hamasu. Do platnosti vstúpilo v pondelok ráno. Podľa správ arabských médií sa už kontroly nad Rafahom ujali bezpečnostné sily Hamasu, ktorý vládne v pásme Gazy. Egyptské hranice s Gazou sú väčšinu roka uzavreté a Káhira ich zvyčajne otvára len na niekoľko dní. Priechod Rafah v týchto dňoch kvôli sviatku nefungoval a k jeho otvoreniu malo pôvodne dôjsť až v utorok.

K jeho znovuotvoreniu by mohlo dôjsť len vtedy, ak by s novým stavom súhlasil Egypt, ktorý sa však zatiaľ k vzniknutej situácii nevyjadril, píše agentúra Reuters. Káhira má s hnutím Hamas napäté vzťahy a fungovanie priechodu podmieňovala prítomnosťou personálu Palestínskej samosprávy, ktorú vedie prezident Mahmúd Abbás. Tá správu Rafahu prevzala koncom roku 2017 v rámci dohody o zmierení s Hamasom. 

Svojich zamestnancov sa z priechodu rozhodla stiahnuť po hromadnom zatýkaní aktivistov Abbásovho Fatahu v Gaze, ku ktorému došlo v posledných dňoch. Fatah tvrdí, že bezpečnostné zložky Hamasu zadržali minimálne 500 jeho mužov. Samospráva tiež obvinila Hamas z toho, že komplikoval prácu jej zamestnancov v Rafahu. Hnutie Hamas rozhodnutie o stiahnutí personálu z Rafahu odsúdilo a Abbásovu samosprávu obvinilo z roznecovania dlhoročnej roztržky medzi palestínskymi politickými frakciami, ktorú sa snažia urovnať egyptskí sprostredkovatelia. 

Viac o téme: EgyptPalestínaGazaHamasRafahu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu