Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štátny prevrat v africkom Gabone: Moc prevzala armáda, v hlavnom meste sú tanky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/Ziana TV)

LIBREVILLE - V Gabone došlo v pondelok k štátnemu prevratu, pričom moc v krajine po 50 rokoch vlády jednej rodiny prevzala armáda. Informovala o tom BBC.

Gabonskí vojaci obsadili štátny rozhlas a jeho prostredníctvom oznámili, že armáda uchopila moc v krajine, "aby obnovila demokraciu". V uliciach metropoly Libreville bolo vidno tanky a obrnené transportéry, blokujúce aj vstup do budovy štátnej televízie. V jej okolí sa ozývala streľba z ručných zbraní. Gabonský prezident Ali Bongo Ondimba utrpel v októbri mozgovú príhodu a podstúpil liečbu v Maroku.

V novoročnom posolstve sa pokúsil ukončiť špekulácie o svojom zdravotnom stave a povedal, že sa cíti dobre. Predstavitelia ozbrojených síl označili jeho posolstvo za "bezohľadný pokus udržať sa pri moci". Bongo stojí na čele Gabonu od roku 2009, keď zvíťazil v prezidentských voľbách a ujal sa vlády po svojom otcovi Omarovi Bongovi, ktorý v tejto na ropu bohatej stredoafrickej krajine vládol od roku 1967.

Po pondelňajšom pokuse o vojenský štátny prevrat v Gabone tamojšia vláda vyhlásila, že má situáciu v krajine pod kontrolou. "Vrátil sa pokoj, situácia je pod kontrolou," uviedol pre agentúru AFP hovorca gabonskej vlády Guy-Bertrand Mapangou. Vyhlásenie gabonskej vlády prišlo len niekoľko hodín po tom, čo príslušníci ozbrojených síl vtrhli do budovy štátneho rozhlasu v Libreville a v živom vysielaní vyzývali ľudí, aby "povstali". 

Podľa Mapangoua "štyria z piatich vojakov", ktorí sú za prepadnutie rozhlasu zodpovední, "boli už zadržaní a piaty je na úteku". Televízia BBC na svojej webovej stránke predtým informovala, že gabonskí vojaci obsadili štátny rozhlas a jeho prostredníctvom oznámili, že armáda uchopila moc v krajine, "aby obnovila demokraciu". 

Viac o téme: ArmádaŠtátny prevratGabonLibreville
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu