Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Africkú KDR po voľbách sužuje chaos: Zverejnenie volebných výsledkov odložili

(Zdroj: SITA/AP Photo/Jerome Delay)

KINSHASA - Volební predstavitelia v Konžskej demokratickej republike (KDR) odložili v sobotu oznámenie predbežných výsledkov dôležitých prezidentských volieb v čase rastúceho tlaku svetových veľmocí na to, aby rešpektovali vôľu voličov. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej je situácia v krajine napätá.

Predbežné výsledky, ktoré mali byť zverejnené v nedeľu, budú oznámené až budúci týždeň, uviedol šéf volebnej komisie Corneille Nangaa pre AFP.

"Nie je možné uverejniť výsledky v nedeľu. Postupujeme vpred, avšak všetko ešte nemáme," vyhlásil s tým, že do sobotňajšieho popoludnia spočítali menej než polovicu hlasovacích lístkov. Pomalé sčítanie pripísal rozsiahlym logistickým problémom v krajine, ktorá má rozlohu západnej Európy, avšak slabú infraštruktúru. Nový termín zatiaľ nestanovili.

Vo voľbách z 30. decembra sa 21 kandidátov uchádzalo o post prezidenta, ktorý takmer 18 rokov zastáva Joseph Kabila. Favoritmi sú kandidát vládnej strany Emmanuel Ramazani Shadary, ktorého ako svojho nástupcu podporil Kabila, a dvaja zástupcovia opozície Felix Tshisekedi a Martin Fayulu.

Hlasovanie má rozhodnúť o politickom vedení krajiny s 80 miliónmi obyvateľov, ktorú sužuje chudoba i početné konflikty, aj keď je bohatá na prírodné zdroje. V KDR, bývalom Zaire, od získania nezávislosti od Belgicka v roku 1960 ešte nedošlo k pokojnému odovzdaniu moci.

Potenciál vypuknutia povolebných násilností je podľa pozorovateľov mimoriadne vysoký aj po najnovších voľbách. Úrady po nich v krajine obmedzili prístup na internet a zablokovali vysielanie francúzskeho verejnoprávneho rozhlasu RFI.

Spojené štáty a Európska únia vyzvali Kinshasu, aby sa postarala o pokojný prechod moci. Americký prezident Donald Trump v piatok oznámil, že USA vyslali približne 80 vojakov do neďalekého Gabonu, aby v prípade možných nepokojov v KDR chránili tamojších amerických občanov a diplomatických objektov.

Vplyvná katolícka cirkev v KDR varovala pred ľudovým "povstaním" v prípade, ak budú zverejnené nepravdivé výsledky. Národná biskupská konferencia Konga (CENCO), ktorá stála v popredí protestov vyzývajúcich na odstúpenie Kabilu, vo štvrtok prekvapivo oznámila, že údaje od jej 40.000 volebných pozorovateľov ukazujú jasného víťaza. Jeho meno nezverejnila, pretože to podľa zákona môže urobiť len volebná komisia.
 

Viac o téme: VoľbyKonžská demokratická republika
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu