Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Štrasburg v pohotovosti: Policajti uzavreli oblasť, kde naposledy videli útočníka

Niekoľko desiatok francúzskych policajtov vo štvrtok uzavrelo oblasť v južnej časti Štrasburgu. Zobraziť galériu (3)
Niekoľko desiatok francúzskych policajtov vo štvrtok uzavrelo oblasť v južnej časti Štrasburgu. (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

ŠTRASBURG - Francúzska polícia vo štvrtok uskutočnila intenzívnu pátraciu operáciu v štrasburskej mestskej časti Neudorf, kde naposledy videli muža podozrivého z útoku strelnou zbraňou pri miestnych vianočných trhoch. Informáciu priniesla agentúra AP. Pátranie po strelcovi je zatiaľ neúspešné.

Bezpečnostné zložky vrátane elitných jednotiek začali pátraciu akciu v štvrti Neudorf ležiacej v južnej časti Štrasburgu na základe podozrenia, že 29-ročný údajný útočník Chérif Chekatt by sa mohol skrývať v jednej z neďalekých budov. Operáciu podľa príslušníka polície, ktorý nemohol byť menovaný, spustili na základe informácii o osobe, ktorá sa pohybovala v záhradách. Chekatt vyrastal práve v štvrti Neudorf, ktorá leží južne od centra mesta.

Niekoľko desiatok francúzskych policajtov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Francúzsky minister vnútra Christophe Castaner povedal, že operácia mala vyvrátiť pochybnosti, čo však podľa jeho slov neznamená, že podozrivý v tejto oblasti naozaj bol. Od útoku sa uskutočnilo už niekoľko podobných policajných akcií. Chekatt údajne počas streľby pri vianočných trhoch kričal arabskú frázu "Alláhu akbar" (Boh je najväčší). Úrady povedali, že bol tiež zranený po tom, ako bezpečnostné zložky opätovali paľbu, a z miesta ušiel taxíkom.

Chekatt Chérif
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter/Kirk Lubimov)

Po podozrivom mužovi v Štrasburgu pátra vyše 700 príslušníkov bezpečnostných zložiek a francúzska vláda rozmiestnila ďalších 1800 vojakov, aby posilnili hliadky na uliciach a v okolí miest dôležitých udalostí. Hovorca francúzskej vlády Benjamin Griveaux povedal, že úrady sa sústredia na to, aby podozrivého zatkli čo najskôr - živého či mŕtveho - a ukončili pátranie. Griveaux zároveň vyzval účastníkov protestov tzv. žltých viest, aby najbližší víkend nevychádzali do ulíc.​

Polícia v súvislosti s útokom zatkla už piatu osobu

Polícia vo Francúzsku zatkla piatu osobu v spojitosti s utorkovou streľbou pri vianočných trhoch v Štrasburgu, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z francúzskej prokuratúry. Zatknutá osoba podľa prokuratúry nie je rodinným príslušníkom útočníka, ktorého polícia identifikovala ako 29-ročného Chérifa Chekatta.

Štyria ľudia zatknutí predtým v súvislosti s týmto útokom sú Chekattovi rodičia a dvaja z jeho bratov. Podľa francúzskych médií sa podozrivý, ktorý už bol 27-krát odsúdený, začal radikalizovať vo veku asi 16 rokov.​

Viac o téme: útočníkPolícia útok Štrasburg
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu