Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Zhromaždenie OSN schválilo globálny pakt o utečencoch: Proti boli iba USA a Maďarsko

Andrej Kiska na Valnom zhromaždení OSN.
Andrej Kiska na Valnom zhromaždení OSN. (Zdroj: SITA/AP)

NEW YORK - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v pondelok schválilo drvivou väčšinou hlasov globálny pakt o utečencoch, ktorý posilňuje mechanizmy podpory krajinám s vysokým počtom utečencov a vyzýva jednotlivé krajiny k pomoci osobám, ktoré utekajú zo svojej krajiny z dôvodu vojny, hrozby násilia či perzekúcií.

Deklarácia, ktorá je nezáväzná, prešla vo VZ OSN pomerom hlasov 181 ku dvom, pričom jedinými dvoma krajinami, ktoré hlasovali proti nej, boli Spojené štáty a Maďarsko. Tri krajiny - Dominikánska republika, Eritrea a Líbya - sa zdržali hlasovania.

Globálny pak o utečencoch je síce súvisiacim, ale iným dokumentom ako globálny pakt o migrácii, o ktorom sa ešte len bude hlasovať a ktorý vzbudil medzi jednotlivými krajinami omnoho väčšie vášne. Tento druhý dokument totiž na rozdiel od globálneho paktu o utečencoch rieši migráciu ako celok, vrátane migrácie z ekonomických dôvodov. Proti globálnemu paktu o migrácii sa stavajú odmietavo alebo váhavo mnohé krajiny, pričom niektoré z nich už deklarovali, že ho určite nepodporia. Patria k nim Slovensko, Česko, Maďarsko, Poľsko, Spojené štáty aj Austrália.

 

 

Viac o téme: MigráciaOSNOrganizácia Spojených národovPakt o utečencoch
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu