Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Vyšetrovatelia zďaleka nekončia: Kvôli streľbe v Štrasburgu skončilo vo väzbe sedem ľudí

Vianočné trhy v Štrasburgu Zobraziť galériu (4)
Vianočné trhy v Štrasburgu (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

ŠTRASBURG - Francúzski vyšetrovatelia sa snažia zistiť, či hlavnému podozrivému z útoku v Štrasburgu počas jeho úteku niekto pomáhal. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii parížsky prokurátor Rémy Heitz.

Ako povedal, momentálne sa už v policajnej väzbe nachádza sedem ľudí, medzi nimi štyria členovia rodiny hlavného podozrivého útočníka Chérifa Chekatta, ktorý zomrel vo štvrtok pri policajnej operácii. "Chceme zrekonštruovať posledných 48 hodín, aby sme zistili, či mal nejakú podporu," povedal Heitz.

FOTO Vyšetrovatelia zďaleka nekončia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

Chekatt je podozrivý z toho, že v utorok pri vianočných trhoch v Štrasburgu zabil najmenej troch ľudí a dvanásť ďalších zranil. Vláda po útoku nasadila do pátracej operácie približne 700 policajtov a vojakov. Mužom zákona sa 29-ročného Chekatta podarilo zastreliť po dvojdňovom pátraní v štrasburskej štvrti Neudorf. Pri sebe mal zbraň, nôž aj muníciu. Muž mal za sebou bohatú kriminálnu minulosť.

FOTO Vyšetrovatelia zďaleka nekončia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

V piatok vianočné trhy v Štrasburgu za prísnych bezpečnostných opatrení opäť otvorili. Prístup k nim je však obmedzený a hliadkujú na nich dodatoční policajti, vojaci aj členovia súkromných bezpečnostných služieb. Na otvorení sa zúčastnil aj minister vnútra Christophe Castaner.

FOTO Vyšetrovatelia zďaleka nekončia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jean-Francois Badias)

V piatok večer po skončení summitu Európskej únie v Bruseli do Štrasburgu pricestuje aj prezident Emmanuel Macron. Chce vysloviť sústrasť rodinám obetí a poďakovať sa bezpečnostným silám zapojeným do operácie.

Strieľal zo starej zbrane

Páchateľ utorkového útoku v oblasti vianočných trhov v Štrasburgu strieľal z revolvera s kalibrom 8 mm, vyrobeného koncom 19. storočia. V rozhovore pre spravodajský portál LCI to uviedol bývalý veliteľ elitnej jednotky RAID francúzskej polície Jean-Michel Fauvergue. Tento služobný revolver 1892 bol služobnou zbraňou francúzskej armády. Vyrábal sa v rokoch 1892-1927. Potom bol nahradený poloautomatickými pištoľami MAS 1935 a MAC 1950. Revolver 1892 sa vyrábal v rokoch 1892-1927.

Nemenovaný odborník na zbrane z Paríža pre portál LCI uviedol, že pištoľ modelu 1892 bola bežnou zbraňou, ktorá v mnohých rodinách zostala "zabudnutá v zásuvkách či nočných stolíkoch". Je vyrobená z ocele a je "nezničiteľná, preto prežila celé generácie", poznamenal odborník. Na rozdiel od minulosti, keď bola voľne predajná, je v súčasnosti vo Francúzsku nutné mať na ňu povolenie.

"Netreba sa nechať pomýliť a myslieť si, že keď je zbraň stará, nie je nebezpečná. Dôkazom je, že touto zbraňou (páchateľ) zabíjal," spresnil Fauvergue. Dodal, že strelec zo Štrasburgu bol "odhodlaný, zradikalizovaný a chcel ísť až do krajnosti", čím bol "obzvlášť nebezpečný". Fauvergue tiež pripomenul, že medzi mierou nebezpečnosti útoku a nástrojom, ktorým bol spáchaný, nie je žiadna spojitosť.

"V nedávnej minulosti sme zažili teroristov, ktorí zabíjali nožom či vrážaním autom," vysvetlil. Okrem tejto strelnej zbrane mal podozrivý Chérif Chekatt pri svojom útoku pri sebe aj nôž. V dôsledku streľby, ktorú Chekatt pustil v utorok večer v oblasti vianočných trhov v historickom jadre Štrasburgu, prišli o život najmenej traja ľudia a ďalších 13 utrpelo zranenia. Útočník z miesta činu ušiel. Po 48 hodinách na úteku ho na štrasburskom predmestí Neudorf smrteľne zranila policajná hliadka.

Viac o téme: útok FrancúzskoŠtrasburgChérif Chekatt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu