Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Neonacistu, ktorý minulý rok v Charlottesville autom vrazil do ľudí, usvedčili z vraždy

Do protestujúceho davu ľudí vrazilo auto.
Do protestujúceho davu ľudí vrazilo auto. (Zdroj: SITA/AP/Steve Helber, Ryan M. Kelly/The Daily Progress)

CHARLOTTESVILLE - Z vraždy prvého stupňa usvedčili v piatok 21-ročného neonacistu, ktorý vlani v auguste zabil ženu, keď autom vrazil do skupiny ľudí demonštrujúcich proti pochodu belošských nacionalistov v meste Charlottesville v americkom štáte Virgínia. Informovala o tom agentúra AFP.

Jamesa Alexa Fieldsa mladšieho zo štátu Ohio, označovaného prokurátormi za belošského rasistu, uznala porota súdu v Charlottesville za vinného vo všetkých bodoch obžaloby vrátane piatich prípadov úmyselného ublíženia na zdraví s priťažujúcimi okolnosťami, troch prípadov úmyselného ublíženia na zdraví i úteku z miesta činu, po náraze autom, priblížila stanica BBC. Dvanásťčlenná súdna porota k takémuto rozsudku dospela za menej než deň. Porotcovia sa znovu zídu v pondelok, aby určili o výšku trestu. Fieldsoví hrozí 20-ročné až doživotné väzenie. 

Fieldsoví právni zástupcovia na súde nespochybňovali, že ich klient sedel za volantom auta, ktoré do ľudí vrazilo. Tvrdili však, že konal "v strachu o vlastný život" odkazujúc na chaotický deň, pri ktorom belošskí demonštranti aj niektorí protidemonštranti prišli do Charlottesvillu so strelnými zbraňami. Belošský nacionalisti sa vlani 12. augusta zišli v Charlottesville na zhromaždení nazvanom "Zjednoťte pravicu", ktoré ohlásili ako protest proti odstráneniu pamätníka venovaného konfederačnému generálovi Robertovi Leeovi.

Voči tomuto pochodu prišli protestovať protidemonštranti. Do skupiny z nich vrazil autom James Alex Fields mladší, ktorý zabil 32-ročnú Heather Heyerovú a zranil desiatky ďalších ľudí. Americký prezident Donald Trump si v dňoch po pochode v Charlottesville vyslúžil značnú kritiku za to, že dal na rovnakú úroveň belošských nacionalistov a protidemonštrantov, keď vyhlásil, že "obe strany" sú zodpovedné za vtedajšie násilie.

Viac o téme: ZrážkaNeonacistaSúd Charlottesville
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu