Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Ukrajina žiada medzinárodné spoločenstvo, aby urýchlene reagovalo na agresiu Ruska

Pavlo Klimkin
Pavlo Klimkin (Zdroj: SITA/AP Photo/Luca Bruno)

MILÁNO - Ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin vo štvrtok vyzval medzinárodné spoločenstvo na urýchlenú reakciu na "agresiu", ktorej sa dopustilo Rusko, keď nedávno v Azovskom mori zadržalo tri ukrajinské lode aj s ich posádkami.

Na zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Miláne Klimkin pripomenul, že ide o piatu schôdzku na úrovni ministrov, ktorej dominuje "destabilizujúce konanie" Ruska v Európe. "Je to veľká hrozba pre európsku bezpečnosť," upozornil Klimkin, pričom - ako uviedla agentúra AFP - sa tak stalo v prítomnosti ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova. Klimkin vo svojom prejave dodal, že "tento rok sa Rusko nielenže nestiahlo, ale rozšírilo svoj agresívny postup".

Konfrontácia, ku ktorej došlo 25. novembra v Azovskom mori, bola prvý priamym vojenským incidentom medzi Ukrajinou a Ruskom, odkedy Rusko v roku 2014 anektovalo Krymský polostrov a vypukol konflikt na východe Ukrajiny, kde proti sebe stoja ukrajinské sily a proruskí separatisti. Konflikt v Donbase si vyžiadal viac ako 10.000 mŕtvych. Klimkin ďalej avizoval, že Ukrajina sa opäť obráti na Organizáciu Spojených národov a bude žiadať "promptnú odpoveď na tento akt agresie" Ruska. "Vyhlásenia nestačia, treba konať," vyzval.

Ukrajinský minister okrem toho v Miláne vyzval na "okamžité prepustenie a bezpečný návrat na Ukrajinu" zadržaných ukrajinských námorníkov a lodí. S rovnakou požiadavkou vo štvrtok prišli aj šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová a Wess Mitchell z odboru európskych a eurázijských záležitostí na americkom ministerstve zahraničných vecí.

Mitchell podľa AFP odsúdil "nebezpečnú eskaláciu" zo strany Moskvy, pričom uviedol, že šlo o pokus "o popretie územnej celistvosti Ukrajiny". Rusko podľa neho "porušilo medzinárodné právo" a zdôraznil, že Spojené štáty nikdy neuznajú anektovanie Krymského polostrova. Americký diplomat ďalej vyhlásil, že "pre Rusko nastal čas prehodnotiť svoj prístup, rešpektovať medzinárodné zákony, plniť svoje záväzky ako štát OBSE a byť členom spoločenstva civilizovaných národov".

Mogheriniová vyzvala na "čo najväčšiu zdržanlivosť", ktorá by mala vyústiť do "deeskalácie tohto konfliktu". Súd v krymskom meste Simferopol nariadil uvaliť na zadržaných ukrajinských námorníkov dva mesiace predsúdnej väzby. Prvý náznak zníženia napätia medzi Ukrajinou a Ruskom sa objavil v utorok, keď Ukrajina oznámila "čiastočné" zrušenie ruskej blokády a sprístupnenie niektorých prístavov v Azovskom mori. 

Moskva naďalej obhajuje konanie svojej pobrežnej stráže. Tvrdí, že ukrajinské lode vplávali do ruských teritoriálnych vôd a odmietli reagovať na výzvy ruských hliadok, aby zastali. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odsúdil "správanie sa Ukrajiny" na schôdzke v Miláne a jej podporu zo strany Západu.  Pripomenul "bezohľadné rozširovanie NATO (...), rozmiestnenie amerických protilietadlových obranných systémov v Európe, ako aj nelegitímne sankcie (uvalené) pod falošnými zámienkami" po anektovaní Krymu Ruskom.

Viac o téme: RuskoUkrajinaPavlo Klimkin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu