Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Extrémne protesty vo Francúzsku priniesli ovocie: Macron sa nadobro rozlúčil s daňovou reformou

Emmanuel Macron Zobraziť galériu (3)
Emmanuel Macron (Zdroj: SITA/AP Photo/Gustavo Garello)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron zrušil zvýšenie dane z pohonných hmôt, ktoré malo začať platiť od 1. januára. Opatrenie vyvolalo niekoľkotýždňové násilné protesty v metropole Paríž a iných francúzskych mestách.

Nemenovaný predstaviteľ Elyzejského paláca pre agentúru AP potvrdil, že prezident sa rozhodol od zvýšenia dane upustiť a v rozpočte na rok 2019 sa s ním nepočíta.

Protesty, ktoré vo Francúzsku vypukli 17. novembra, si vyžiadali už štyri obete na životoch a niekoľko desiatok zranených. Blokáda ciest a dôležitých objektov spôsobuje tiež veľké finančné straty štátu i jednotlivým firmám.

Extrémne protesty vo Francúzsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Claude Paris)

Francúzsky premiér Édouard Philippe oznámil v utorok pozastavenie zvyšovania daní z pohonných hmôt a ďalšie opatrenia, zamerané na upokojenie protestov proti rastúcim životným nákladom, ktoré sa v krajine zradikalizovali.

Extrémne protesty vo Francúzsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Kamil Zihnioglu)

Obavy z násilia neutíchajú

Parížska polícia i miestni majitelia obchodov vyjadrili obavy z prepuknutia ďalšej vlny násilia počas sobotňajších protestov tzv. žltých viest - a to aj napriek najnovším vládnym ústupkom, s ktorými v stredu súhlasil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron. 

V súvislosti s plánovaným víkendovým zhromaždením v centre Paríža policajné odbory a tamojší predstavitelia na štvrtok zvolali mimoriadne schôdze. Skupiny protestujúcich si medzitým na sociálnych sieťach a diskusných skupinách zdieľajú svoje plány. Zo strachu z prepuknutia násilia budú v sobotu v centre hlavného mesta zatvorené mnohé obchody a reštaurácie. 

Avšak aj napriek ústupkom vlády časť prívržencov hnutia žltých viest podľa francúzskych médií avizovala, že budú pokračovať v protestoch, pretože najnovšie vládne opatrenia považujú stále za nedostatočné.

Viac o téme: ProtestDaňEmmanuel MacronŽlté vesty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu