Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ukrajina má v spore s Ruskom nového spojenca: Estónsky parlament jej vyjadril podporu

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA/Mykola Lazarenko, Presidential Press Service via AP)

TALLINN - Estónsky parlament vydal v pondelok vyhlásenie, ktorým vyjadril podporu Ukrajine po nedávnej konfrontácii medzi ukrajinskými námornými silami a ruskou pobrežnou strážou v Kerčskom prielive. Informovala o tom agentúra DPA.

"Riigikogu (parlament) vyjadruje podporu zo strany Estónska neodcudziteľnému právu Ukrajiny chrániť svoju územnú celistvosť a zvrchovanosť," píše sa v citovanej tlačovej správe, zverejnenej spolu s vyhlásením na parlamentnej internetovej stránke. "Rusko musí bezodkladne prepustiť ukrajinské lode s ich posádkami," dodáva zákonodarný zbor.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa vystupňovalo, keď ruská pobrežná stráž zajala 25. novembra v oblasti Kerčského prielivu medzi Čiernym a Azovským morom tri lode ukrajinských námorných síl s ich posádkami. Tento incident pri pobreží Krymu vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Anexia Krymského polostrova Ruskom v roku 2014 podľa DPA znepokojila Estónsko i ďalšie dva pobaltské štáty Litvu a Lotyšsko - bývalé sovietske republiky susediace s Ruskom.

Viac o téme: RuskoUkrajinaKrymEstónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu