Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tajomník OSN to povedal jasne a priamo: Situácia je vážna, svet bojuje s veľkým problémom

Antonio Guterres
Antonio Guterres (Zdroj: SITA/AP/Czarek Sokolowski)

KATOVICE - Generálny tajomník OSN António Guterres vyhlásil v pondelok na oficiálnom otvorení Konferencie OSN o zmene klímy (COP24) v Poľsku, že svet má veľký problém s klimatickou zmenou.

"Pre veľa ľudí, regiónov a dokonca krajín je to už dokonca otázka života a smrti," uviedol Guterres pred zástupcami z takmer 200 štátov, ktorý sa zúčastňujú na každoročnom podujatí, tentoraz v Katoviciach. Podľa generálneho tajomníka OSN sa nevyvíja dostatočne rýchle úsilie na "zabránenie nezvratnému a katastrofickému rozvratu klímy".

Na otvorení konferencie vystúpil aj poľský prezident Andrzej Duda, ktorý bránil využitie vlastných prírodných zdrojov, v prípade Poľska uhlia. Podľa neho to nie je v rozpore s ochranou klímy a s pokrokom pri ochrane klímy. Agentúra AP pripomína, že Poľsko stále získava 80 percent svojej energie z uhlia. Avšak tento objem plánuje do roku 2030 znížiť na približne 50 percent - čiastočne prostredníctvom uplatnenia moderných, čistých technológií.

Dvojtýždňová konferencia je zameraná na vytvorenie pravidiel financovania a plnenia záväzkov, ktoré vyplývajú z parížskej klimatickej dohody z roku 2015. Cieľom parížskej klimatickej dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím - s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia. 

Podľa aktuálnych zistení Svetovej meteorologickej organizácie (WMO) však úroveň skleníkových plynov v ovzduší dosiahla opäť rekordnú úroveň a v prípade pokračovania tohto trendu môžu svetové teploty do konca 21. storočia vzrásť o tri až päť stupňov. Snahy o zastavenie otepľovania planéty sa týkajú prevažne obmedzenia emisií tzv. skleníkových plynov v čo najkratšom čase. Prisľúbené kroky vo svete však zatiaľ zďaleka nepostačujú, konštatovala DPA.

Guterres dostal do rúk stratégiu

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič vystúpil v mene exekutívy EÚ na 24. konferencii OSN o klimatickej zmene (COP 24), ktorá v pondelok odštartovala v poľských Katoviciach.

Šefčovič uviedol, že už v prvý deň dvojtýždňového klimatického summitu bolo v Katoviciach prítomných viac ako 20.000 delegátov. Za dôležitý moment prvého dňa označil aklamačné jednomyseľné potvrdenie deklarácie o spravodlivej a férovej transformácii ekonomík.

Podľa Šefčoviča ide o reakciu na iniciatívu EK spred roka, ktorá má pomôcť napríklad ľuďom z uhoľných regiónov, aby nemali obavy z budúcnosti, ale zamerali sa na hľadanie nových ekonomických modelov a investícií.

"V mojom vystúpení som potvrdil, že EÚ je lídrom v boji s klimatickými zmenami, či už ide o znižovanie emisií CO2, ale aj v rámci energetickej efektívnosti a využívania energie z obnoviteľných zdrojov," uviedol Šefčovič. Prezentoval pritom stratégiu, ktorá má zaistiť, aby v Európe a neskôr aj inde vo svete mohla v druhej polovici tohto storočia vzniknúť klimaticky neutrálna ekonomika. 

Podľa jeho slov sa minulý týždeň prezentovaná stratégia EK o klimaticky neutrálnej Európe stretla s veľkým záujmom na COP24. Šefčovič tento dokument odovzdal do rúk generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa a ďalších lídrov. "Obsahuje návod a cestu, po ktorej sa budú musieť vydať aj ostatné svetové ekonomiky," dodal komisár.

V súvislosti so zmenou klímy Šefčovič zdôraznil aj potrebu pomoci vyspelých ekomoník rozvojovému svetu, aby čo najefektívnejšie využíval už existujúce technológie. "EÚ vlani pomohla rozvojovým krajinám sumou vyše 20 miliárd eur v klimatickej oblasti. Už tradične sme sa stali najväčším donorom v oblasti financovania boja proti klimatickým zmenám," zdôraznil Šefčovič. Únia chce podľa neho v tejto úlohe aj naďalej pokračovať.

Viac o téme: OSNKlimatická zmenaAntónio Guterres
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu