Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Irán porušuje zbrojné embargo OSN: Dodáva zbrane do Afganistanu a Jemenu, tvrdia USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok obvinila Irán z porušenia platného embarga OSN na vývoz zbraní tým, že dodáva rakety a ďalšie zbrane povstalcom v Afganistane a Jemene. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia člena americkej vlády.

Spomínané zbrane a ich časti zachytené v Afganistane, Bahrajne a Jemene boli prezentované na vojenskej základni vo Washingtone. Má ísť o dôkazy toho, že Irán predstavuje "vážnu a rastúcu hrozbu", ktorú treba zastaviť. Nové dôkazy boli pridané k tým, ktoré médiám vlani v decembri ukázala americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová. Teherán odvtedy zvýšil podporu destabilizačných aktivít, povedal osobitný predstaviteľ USA pre Irán Brian Hook. 

Hook ukázal rakety, ručné zbrane či zvyšky iránskeho dronu, ktoré boli podľa neho určené jemenským povstalcom husíom, šiitským povstalcom v Bahrajne a militantom z Talibanu v Afganistane. Hook tiež zopakoval obvinenia Spojených štátov, že Irán dodáva zbrane libanonskému Hizballáhu, ktorý podporuje sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ako aj šiitských militantov v Iraku. 

Osobitný predstaviteľ pre Irán ale nespresnil, kedy boli zbrane zaistené. Spojené štáty sa snažia izolovať Irán po tom, ako v máji odstúpili od jadrovej dohody s Teheránom z roku 2015 a v novembri obnovili sankcie proti Iránu, ktoré boli predtým na základe tejto dohody zmiernené. Prezident Trump a jeho poradcovia pre národnú bezpečnosť vyhlásili, že vyvinú "maximálny tlak", aby donútili Irán zastaviť svoje destabilizačné aktivity v oblasti Blízkeho východu i mimo nej.

Viac o téme: ZbraneAfganistanOSNWashingtonJemenSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu