Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nelegálny obchod so zbraňami prekvitá: FOTO Vo svete zabíjajú aj tie zo Slovenska

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: National Criminal Agency)

LONDÝN – Zbrane zakúpené vo východnej Európe zabíjajú ľudí vo Veľkej Británii. Británia je totiž cieľom obchodu so zbraňami, ktoré sa pašujú z bývalých komunistických krajín, aj zo Slovenska. Strieľajú s nimi po sebe britskí gangstri.

Ilegálny obchod so zbraňami z východnej Európy zásobuje zločincov v britských mestách. Gangstri používajú zbrane na svoje nelegálne aktivity. Za posledných 5 rokov sa zvýšil ročný priemer trestných činov spáchaných strelnou zbraňou z 5000 na viac ako 6600 tento rok.

Nelegálny obchod so zbraňami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: National Criminal Agency)
 

Národná kriminálna agentúra (NCA) uverejnila informácie, ako sa zbrane vyrobené v bývalom sovietskom bloku dostávajú do Veľkej Británie cez prístavy v Lamanšskom prielive. V Británii tieto zbrane berú ľudské životy medzi členmi bojujúcich gangov, ale aj nevinných ľudí, ktorí sa pripletú do prestrelky.  

Zbrane upravené na streľbu slepými nábojmi, deaktivované alebo inak modifikované sa dajú legálne kúpiť v krajinách Európskej únie. Britská polícia nedávno zadržala samopal značky škorpión, ktorý bol legálne zakúpený zločincami na Slovensku. Kriminálne gangy pomocou svojich kontaktov zbrane upravia, aby boli schopné streľby ostrými nábojmi v inej východoeurópskej krajine predtým, ako ich prepašujú do Británie. Podľa NCA slúži najmä Holandsko ako centrum pre nelegálny obchod so zbraňami. Holandské gangy často predávajú zbrane britským zločincom.

Nelegálny obchod so zbraňami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: National Criminal Agency)

Z Holandska do Británie sa zbrane prepašujú buď v súkromných člnoch, ktoré prejdú cez kanál v noci, alebo sú skryté v autách či kamiónoch, ktoré prechádzajú cez Dover alebo iné prístavy. Dokonca aj britskí colníci sú súčasťou obchodu so zbraňami. V novembri bol uväznený skorumpovaný colník Simon Pellet, ktorý sa pokúsil prepašovať v prenajatom nákladom aute 8 pištolí, dva revolvery a veľké množstvo munície.   

Nelegálny obchod so zbraňami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: National Criminal Agency)

Keď sú zbrane v Británii, pašeráci ich predajú kriminálnym gangom. Väčšinou skončia v rukách mladíkov v drogových gangoch vo veľkých mestách ako Londýn, Manchester alebo Sheffield. Na začiatku mesiaca zistila polícia v Birminghame, že bolo nahlásených 9 prestreliek počas minulých týždňov v rovnakej oblasti. Predpokladá sa, že po sebe strieľali konkurenčné drogové gangy.  

Zbrane, ktoré sa dostanú do Británie sú použité pri viacerých trestných činoch. Jedna zbraň označená ako zbraň číslo 6, je najsmrteľnejšia zbraň v Británii. Je spájaná s tromi úmrtiami a aspoň 11 prestrelkami za posledných 6 rokov. Zbrane sa predávajú a stávajú sa súčasťou smrtiaceho kolobehu. Obchod naďalej pokračuje. V novembri zaistila polícia pištoľ čerstvo dovezenú z Českej republiky. Tento rok zabavila polícia 114 strelných zbraní. Najčastejšie sú pištole ruskej výroby Bajkal, ktoré sú upravene z pištolí na slepé náboje, aby boli schopné ostrej streľby.

Nelegálny obchod so zbraňami
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: National Criminal Agency)

Národná kriminálna agentúra tvrdí: „Veľké množstvo kriminálnych gangov operuje v celej Británii. Používajú rôzne stupne disciplíny a množstvo metód získavania, skladovania a používania strelných zbraní. Vo všeobecnosti sú obete trestných činov spáchaných strelnými zbraňami iní kriminálnici, ktorí sú cieľmi pomsty, zvýšenia rešpektu alebo vyberania dlžôb. Zbrane sa získavajú cez kriminálne kontakty, kultúre spojenia alebo cez predajcov zbraní, ktorí zásobujú rôzne skupiny.“

Viac o téme: PašovanieZbraneBritánia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu