Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Drony ohrozovali londýnske letisko: Privolali armádu, zostane zatvorené až do piatka

Čakajúci pasažieri na letisku Gatwick. Zobraziť galériu (3)
Čakajúci pasažieri na letisku Gatwick. (Zdroj: TASR/Thomas Hornall/PA via AP)

LONDÝN - Britská premiérka Theresa Mayová označila vo štvrtok incident s dronmi, ktoré zastavili prevádzku na londýnskom letisku Gatwick, za nezodpovedný a absolútne neprijateľný, píše spravodajská televízia Sky News. Polícia medzičasom uviedla, že pravdepodobne išlo o úmyselný čin, terorizmus však nateraz vylúčila.

Mayovej hovorca dodal, že zákon, pokiaľ ide o potrestanie protizákonného použitia dronu, už jasnejší byť nemôže. Príletové a vzletové plochy tohto letiska v južnej časti Londýna uzatvorili v stredu večer po tom, ako v ich blízkosti videli dve bezpilotné lietadlá. Podľa letiska sa majú pasažieri pripraviť na najmenej ďalších 24 hodín narušenia dopravy.

Čakajúci pasažieri na londýnskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tim Ireland)

"Domnievame sa, že ide o zámerný čin s cieľom narušiť letisko. Avšak nemáme žiadne indície, ktoré by naznačovali, že ide o teroristický čin," povedal podľa Sky News veliteľ letiskovej polície Justin Burtenshaw. Letovú prevádzku Gatwicku - jedného z najvyťaženejších letísk v Británii - zastavili v stredu večer krátko po 21.00 h miestneho času (22.00 h SEČ) po tom, ako nad letiskovou plochou zaznamenali dva drony. Podľa polície zo Sussexu, ktorá pomáha bezpečnostným tímom letiska, videli dron na letiskovej ploche naposledy vo štvrtok o 08.45 h miestneho času (09.45 h SEČ). 

Čakajúci pasažieri na londýnskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tim Ireland)

Po dronoch a ich operátorovi pátrajú tiež policajti z dvoch policajných oddelení v grófstvach Surrey a Sussex, okolie prehľadáva aj vrtuľník. Stroje však zostreliť nechcú, pretože sa obávajú rizika zatúlaných guliek.Opatrenie doposiaľ pocítili desiatky tisícok pasažierov. Lietadlá totiž na Gatwicku nemôžu ani pristávať, ani z neho odlietať. Prichádzajúce lety presmerovali na okolité londýnske letiská, napríklad na Heathrow, Stansted, Luton a Manchester, a niektoré do Paríža alebo Amsterdamu.

Frustrovaní cestujúci museli v čase nadchádzajúcich vianočných a novoročných sviatkov a prázdnin čakať v lietadlách, ktoré zostali čakať na vzletových dráhach. Vedenie Gatwicku sa ešte v stredu ospravedlnilo cestujúcim za vzniknuté komplikácie, ale zdôraznilo, že bezpečnosť je v tejto súvislosti prioritou. Uviaznutí cestujúci informujú o situácii na letisku prostredníctvom sociálnych sietí. Vo štvrtok malo podľa BBC letisko využiť zhruba 110.000 pasažierov, odbaviť malo 760 letov.

Na letisko Gatwick privolali aj armádu

Na britské letisko Gatwick, ktoré v stredu večer pozastavilo prevádzku pre drony pohybujúce sa nad ním, privolali aj armádu. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že tam ozbrojené sily rozložili "špecializované zariadenie".

Nasadenie armády na letisku potvrdil minister obrany Gavin Williamson, ktorého citovalo na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter britské ministerstvo obrany. "Naše ozbrojené sily majú množstvo jedinečných schopností a toto nie je niečo, čo by sme zvyčajne nasadili, ale snažíme sa pomôcť a urobiť všetko, čo môžeme, aby mohli čo najskôr otvoriť letisko," vyjadril sa minister.

Gatwick zostane pravdepodobne zatvorený až do piatka

Prevádzka na londýnskom letisku Gatwick, jedného z najvyťaženejších v Británii, ktorú zastavili v stredu večer krátko po 21.00 h miestneho času (22.00 h SEČ) po tom, čo nad letiskovou plochou zaznamenali prelet dvoch dronov, pravdepodobne obnovia až v piatok. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News. 

Letisko podľa Sky News vydalo vo štvrtok večer vyhlásenie, podľa ktorého zostane zatvorené do odvolania. Odstávka letiska sa v piatok dotkne 126.000 pasažierov, ktorých prílety presmerovali na iné letiská a odlety z Gatwicku úplne zrušili. Vo štvrtok do 14.30 h miestneho času zrušili na Gatwicku 246 odletov a 202 príletov, čo sa dotklo približne 75.000 pasažierov. Celkovo bolo vo štvrtok na Gatwicku naplánovaných viac ako 700 odletov a príletov.

Viac o téme: LetiskoLondýnGatwickDronyúmyselný čin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu