Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Pokrok v hľadaní: Potápači majú trup lietadla, zachytili aj signál z druhej čiernej skrinky

Indonézsky potápači už vylovili takmer celé lietadlo. Dnes našli už aj jeho trup. Zobraziť galériu (3)
Indonézsky potápači už vylovili takmer celé lietadlo. Dnes našli už aj jeho trup. (Zdroj: SITA/AP Photo/Binsar Bakkara)

JAKARTA - Indonézski potápači lokalizovali v sobotu na morskom dne trup lietadla indonézskej nízkonákladovej spoločnosti Lion Air so 189 ľuďmi na palube, ktoré sa v pondelok zrútilo do Jávskeho mora. Zachytili aj signál, pravdepodobne pochádzajúci z druhej tzv. čiernej skrinky havarovaného stroja. Informovala o tom agentúra AP.

"Už sa našli oba motory a ďalšie časti podvozku. Ja som to zatiaľ nevidel, ale mám informácie od niektorých potápačov, že lokalizovali trup," povedal riaditeľ indonézskej Národnej pátracej a záchranárskej agentúry Muhammad Syaugi. Údajne sa podarilo zachytiť aj "slabý signál", ktorý by mohol pochádzať z druhej čiernej skrinky - zapisovača hlasu v kokpite, dodal Syaugi. Prvú čiernu skrinku - zapisovač letových údajov - sa podarilo vyzdvihnúť z morského dna ešte vo štvrtok. 

Indonézsky potápači už vylovili
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Binsar Bakkara)

Prakticky nový Boeing 737 Max 8 spoločnosti Lion Air sa v pondelok 29. októbra po približne 13 minútach letu zrútil do Jávskeho mora. Lietadlo linky JT610 smerovalo z Jakarty do mesta Pangkal Pinang, metropoly provincie Bangka-Belitung ležiacej na východnom pobreží ostrova Bangka. Nehodu neprežil nikto z 189 ľudí na palube. Pondelková nehoda bola druhou haváriou lietadla spoločnosti Lion Air za posledných 14 rokov. Stroj typu McDonnell Douglass MD-82 v roku 2004 havaroval pri pristávaní na letisku v meste Surakarta v strednej časti ostrova Jáva. Nehoda si vtedy vyžiadala 25 obetí zo 153 ľudí na palube. 

Vojaci a potápači lokalizovali
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Tatan Syuflana)

Pri pátraní po obetiach zomrel jeden potápač

Pri pátraní po obetiach havárie lietadla spoločnosti Lion Air zomrel jeden z potápačov. Pátracie tímy hľadajú druhú čiernu skrinku a pozostatky 189 ľudí, ktorí boli na palube stroja. Pátrací úrad dnes oznámil, že 48-ročný muž, ktorý sa zúčastnil mnohých operácií vrátane pátrania po lietadle spoločnosti Air Asia pred štyrmi rokmi, zomrel v piatok pri skúmaní oblasti, kde sa nachádzajú trosky lietadla. Príčinu smrti úrad neuviedol.

Viac o téme: LietadloVrakTrupIndonéziaLion Air
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu