Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čierna Hora žiada Srbsko o vysvetlenie ohľadne úteku obžalovanej v neúspešného pokusu prevrat

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PODGORICA - Čiernohorský minister zahraničných vecí Srdjan Darmanovič v pondelok požiadal Srbsko o vysvetlenie prípadu piatkového úteku jednej z obžalovaných v prípade neúspešného pokusu o proruský prevrat z roku 2016. Agentúra AP v pondelok informovala, že obžalovaná Branka Miličová sa uchýlila na srbské veľvyslanectvo s cieľom vyhnúť sa zadržaniu.

Branka Miličová, ktorá má srbské občianstvo, je jednou zo 14 obžalovaných v prípade plánovania pokusu o zosadenie čiernohorskej vlády z októbra 2016. Miličová sa v piatok po odchode zo súdnej siene sťažovala, že došlo k porušeniu jej práv. Súd nariadil jej zadržanie, žena sa však uchýlila na srbské veľvyslanectvo. Darmanovič v pondelok požiadal Srbsko o oficiálne vyjadrenie, podľa ktorého srbský veľvyslanec Zoran Bingulac potvrdil, že Miličová je na veľvyslanectve a že Srbsko si je vedomé právneho konania a všetkých nevyhnutých povinností.

Súdny proces s obžalovanými sa začal v septembri 2017 v Podgorici. Cieľom prevratu v októbri 2016 malo byť zablokovanie úsilia krajiny o vstup do NATO. Podľa obžaloby chcela 14-členná skupina vrátane dvoch ruských tajných agentov po skončení volieb v noci na 16. októbra 2016 obsadiť parlament v Podgorici a zavraždiť vtedajšieho premiéra - medzičasom staronového prezidenta Čiernej Hory - Mila Djukanoviča. Plány pučistov prekazilo zadržanie skupiny Srbov v predvečer volieb v Podgorici.

Novinári z investigatívnych tímov The Insider a Bellingcat minulý týždeň zverejnili pravé meno organizátora pokusu o prevrat v Čiernej Hore, informoval vo štvrtok ruský denník Novaja gazeta. Investigatívni novinári zistili, že Vladimir Popov obvinený z pokusu o zosnovanie prevratu sa v skutočnosti volá Vladimir Moisejev.

Viac o téme: útekObžalovanáSrbskoČierna Hora
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu