Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prezident, ktorého smrť zmenila svet: John Fitzgerald Kennedy zvládol krízu Studenej vojny

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: archív)

DALLAS - Dnes je 55. výročie smrti amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. Ten zahynul pri atentáte v texaskom Dallase. Jeho smrť nebola doteraz uspokojivo objasnená.

22. novembra 1963 zahynul na následky atentátu 35. americký prezident John Fitzgerald Kennedy. Bol zastrelený v texaskom Dallase pri predvolednej kampani. Spolu s manželkou Jacqueline sa viezol v kabriolete Lincoln Continental cestou na letisko, keď zazneli tri výstrely z pušky. Spolu s Kennedyovcami bol v aute aj guvernér Texasu s manželkou. 

Prezident zomrel o pol hodiny v nemocnici Parkland Memorial Hospital. Guvernér John B. Connally bol tiež zranený. Polícia okamžite začala pátrať po vrahovi. Z pušky strieľal bývalý príslušník námornej pechoty Lee Harvey Oswald. Oswald sa procesu nedožil, pretože pri prevoze do väzenia bol postrelený a zomrel v tej istej nemocnici ako Kennedy. Oswald sa k vražde nikdy nepriznal a nie sú známe ani jeho motívy. Kennedyho smrť nebola nikdy uspokojivo vysvetlená a objavilo sa množstvo špekulácii a konšpiračných teórií.

Prezident, ktorého smrť zmenila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Kennedy bol zvolený za prezidenta v novembri 1960 za Demokratickú stranu. 20. januára 1961 zložil prezidentskú prísahu. Kennedy bol najmladší a prvý katolícky prezident v dejinách USA. Počas svojho úradu sa snažil budovať podnikateľskú Ameriku a podporoval mladých Američanov. Pokúšal sa riešiť aj rasový problém, ktorý spočíval v segregácii a diskriminácii Afroameričanov. Počas svojho úradovania naštartoval množstvo reforiem. Zaslúžil sa aj o založenie amerického vesmírneho programu.

John F. Kennedy
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

V zahraničnej politike bol taktiež aktívny. Presadil hospodársku pomoc Latinskej Amerike. Angažoval sa aj počas Berlínskej krízy a vyjadril podporu nemeckým demonštrantom proti stavbe Berlínskeho múru. Pokúsil sa zvrhnúť Fidela Castra, ale výsadok v Zátoke svíň skončil fiaskom. Počas jeho úradovania vznikla aj tzv. Kubánska kríza. Sovietsky zväz nainštaloval na Kube rakety, na čo Kennedy reagoval námornou blokádou Kuby. Namiesto zbraní ale politici použili rozum a dohodli sa. Chruščov a Kennedy sa stretli a dohodli. Sovietsky zväz nakoniec rakety z Kuby odviezol výmenou za sľub, že USA nezaútočí na Kubu.

Prezident, ktorého smrť zmenila
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: wikimedia/ John F. Kennedy Presidential Library)

Kennedy kládol dôraz na angažovanosť jednotlivých Američanov a priniesol nové ideály, aby obnovil dôveru v americkú demokraciu. Jeho výrok „Nepýtajte sa, čo môže vaša vlasť urobiť pre vás, ale čo vy môžete urobiť pre ňu,“ sa stal symbolom jeho éry.

Viac o téme: VýročieAtentátKennedy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu